Slovenija
17 ogledov

Izbrali knjigo leta

Ljubimcema z Vošnjakove Žurnal24 main
Na zadnji dan 30. knjižnega sejma so razglasili dobitnika nove nagrade, knjige leta, ki je pripadla Ljubimcema z Vošnjakove, ljubezenski korespondenci Karla Destovnika - Kajuha in Silve Ponikvar.

Žirija je zapisala, da knjiga ponuja nov pogled na Kajuha, ki zaživi kot urban intelektualec ter se veseli daru ljubezni.

Nagrada je prva slovenska nagrada, ki ocenjuje knjigo kot celoto. Žirija je upoštevala vse žanre in ocenjevala tako vsebino kot formo, jezik, urednikovanje in tisk, ki združuje strokovnost in priljubljenost. O zmagovalki so namreč na koncu z glasovnicami odločali obiskovalci knjižnega sejma.

"Ljubimca z Vošnjakove ulice je enkraten dokument, ki nam odkriva popolnoma nov obraz enega najbolj prepoznavnih slovenskih pesnikov. Če smo doslej Kajuha poznali kot mojstrskega avtorja domoljubnih in bolj borbenih kot ljubezenskih pesmi ter tesnobe in celo eksistenčne groze iz partizanskega vsakdana, ga v teh pismih spoznavamo kot urbanega intelektualca, kot mladega človeka, pred katerim je vse življenje in ki se neskončno veseli daru ljubezni," je zapisala žirija.

Ob tem je poudarila, da je "že fotografija obeh piscev pisem na naslovnici eno najbolj radostnih pričevanj neuničljivosti ljubezni in tudi življenja, navzlic času strahotne vojne in navzlic razpletu njune zgodbe - ki pa je z izidom te knjige dobila veličasten epilog". "Ta knjiga je nekaj posebnega ravno zato, ker nam na edinstveno 'knjižni' način posreduje in ohranja zgodbo, ki se v nobenem drugem mediju ne bi mogla ne predstaviti ne obdržati v tolikšni meri".

Član upravnega odbora knjižnega sejma Luka Novak je na koncu podelitve vzkliknil, da je zmagala ljubezen, Mihael Glavan, ki je pisma zbral, pa, da je bil to eden lepših trenutkov, ki jih je preživel ob dolgoletnem posvečanju raznoterih korespondenc.

Posebno nagrado za elektronsko knjigo je prejel Portal Fran - Slovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. O tej nagradi je odločala le žirija. Kozma Ahačič s SAZU je ob zahvali poudaril tehnično zahtevnost projekta, ni pa zanemarljivo, da zanj prejemajo tudi številne pohvale iz tujine. Vse na enem mestu in uporabniku prijazno, se strinjajo vsi, ki so obiskali portal, ne le žirija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.