Slovenija
133 ogledov

Izbris brezposelnih

Vegradovi delavci Benjamin Kovač
Kršitve. Od 2009 do danes iz evidenc izbrisanih skoraj 50 tisoč brezposelnih.

“Za osebe, ki niso aktivni iskalci zaposlitve, menimo, da s svojimi dejanji izražajo, da ne potrebujejo storitev zavoda in bodo svojo brezposelnost rešili drugače,” pravijo na zavodu za zaposlovanje. Tako utemeljujejo izbris 48.651 brezposelnih iz svojih evidenc od leta 2009 do letošnjega avgusta.

Zavod hoče čiste evidence

Leta 2009 je bilo iz evidence brezposelnih zaradi kršitev obveznosti odjavljenih dobrih deset, leta 2010 enajst, lani pa dobrih trinajst tisoč ljudi. V prvih osmih mesecih letos je bilo zaradi kršitev obveznosti odjavljenih že 13.105 ljudi. Na zavodu pojasnjujejo, da morajo brezposelni izpolnjevati določene obveznosti. “Temeljna naloga zavoda je spodbujanje brezposelnih k čimprejšnji aktivaciji in zaposlitvi, k čemur prispeva tudi sprotno spremljanje dejavnega iskanja zaposlitve brezposelnih,” pojasnjujejo.

Za njimi izgine vsaka sled

Na zavodu trdijo, da so brezposelni o posledicah neizpolnjevanja obveznosti obveščeni ob prijavi in potrditvi zaposlitvenega načrta. A ko so iz evidence izbrisani, za njimi izginejo sledi, saj zavod ni dolžan voditi njihovega seznama. Tako lahko o njihovem številu sklepamo le na podlagi datumov odjave in razlogov, ki so navedeni v uradni evidenci.

Komentarjev 4
  • deželan 14:06 16.september 2012.

    Jasno tukaj ni kaj dodati.Na žalost sedanja reforma dela ne prinaša nič novega. Namesto , da bi skrajšali odpovedne roke zaradi poslovnih razlogov na 1 do največ 3 mesece , nalagajo podjetjem da igrajo socialnega varuha. Imajo vse ...prikaži več možnosti, da ustanovijo sklad kamor bi se za te primer namensko vplačevalo a nič. Niti Avstrijski dober zgled ne potegne, pa čeprav je prav njihova firma Strabag postala ravno zaradi tega uspešna tudi na naših tleh. Naši pa trmasto suvereno z glavo skozi zid ! seveda na naš račun !!

  • recesija 13:15 16.september 2012.

    Pravilno!Tisti, ki noče delati ne bo cuzal niti državne pomoči.

  • privat 09:10 16.september 2012.

    zavod za zaposlovanje je treba izbrisati..kakor oni izbrišejo boge ljudi...! To je zavod za porabo državnih sredstev brezposelnih...koliko firm bi lahko odprli za ta sredstva ,ki so vržena za vedno!