Šport > Nogomet
58 ogledov

Izdali nalog za aretacijo športnega junaka

Hakan Sükür EPA
Turčija je izdala nalog za aretacijo nekdanjega turškega nogometnega zvezdnika Hakana Sükürja zaradi domnevne vpletenosti v spodleteli vojaški udar 15. julija.

Po poročanju turške državne tiskovne agencije Anadolu tožilstvo Sükürju očita "članstvo v oboroženi teroristični skupini", kakor običajno označujejo organizacijo klerika Fetullaha Gülena, ki naj bi stal za pučem. Nalog za aretacijo so izdali tudi za njegovega očeta Selmeta Sükürja.

Hakan Sükür velja za enega najboljših turških nogometašev vseh časov. Njegova nogometna kariera je trajala od leta 1987 do leta 2007. Leta 2002 je s turško reprezentanco nastopil tudi na svetovnem prvenstvu, kjer je Turčija s tretjim mestom dosegla do zdaj svoj najboljši izid.

Po nogometu se je posvetil politični karieri, leta 2011 je bil tako izvoljen kot poslanec turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP). Zaradi korupcijske afere, ki je stranko sedanjega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana zajela leta 2013, je izstopil iz AKP. Ker je letos preko Twitterja žalil Erdogana, mu v Turčiji grozi zapor.

Turške oblasti so po spodletelem poskusu udara po uradnih podatkih doslej pridržale skupno 35.022 oseb, od tega so jih 17.740 uradno aretirali po nalogu sodišča. 5685 od pridržanih mora še stopiti pred sodnika, preostale pa so že izpustili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.