Svet
53 ogledov

Izdali zaporni nalog za predsednika države

Protesti Gvatemala EPA
V Gvatemali so izdali zaporni nalog za predsednika države Otta Pereza.

Obtožen je upravljanja večmilijonske korupcijske sheme, ki je podjetjem s podkupovanjem skorumpiranih uradnikov omogočala nižanje carinskih dajatev. Dan prej je gvatemalski kongres predsedniku izglasoval odvzem imunitete.

"Sodnik Miguel Angel Galvez, ki vodi preiskavo, je izdal zaporni nalog za predsednika," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila tiskovna predstavnica tožilstva Julia Barrera.

V skladu z gvatemalsko zakonodajo bodo Perezu, če bo ostal v preiskovalnem zaporu, nemudoma odvzeli predsedniške pristojnosti.

Vzeli so mu imuniteto

Otto Perez, predsednik Gvatemale | Avtor: EPA EPA
Perezu je kongres imuniteto odvzel v sredo po mesecih neprekinjenih protestov v Gvatemali. 64-letni upokojeni general je tako postal prvi predsednik te srednjeameriške države, ki je ostal brez imunitete.

Perezovi odvetniki so po odvzemu imunitete vložili pritožbo na ustavno sodišče in zahtevali ponovno odločanje o odvzemu imunitete. Ustavno sodišče naj bi odločitev o tem predvidoma sprejelo še danes.

Korupcijski škandal je s položaja že odnesel gvatemalskega podpredsednika in niz drugih visokih uradnikov, Perezu pa so poslanci imuniteto odvzeli tik pred nedeljskimi volitvami, na katerih bodo Gvatemalci volili novega predsednika.

Perez je na čelu Gvatemale od leta 2012, ustava pa mu preprečuje vnovično kandidaturo. Mandat se mu uradno konča 14. januarja prihodnje leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 09:42 03.september 2015.

    V Sloveniji to ni mogoče, ker sodniki sami sebi ne morejo izdati zapornih nalogov kaj šele ostali vladni združbi.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:40 03.september 2015.

    Jest sem bil pa že vesel,da so izdal nalog za našega kosca,smetarja,varilca,šlosarja,cimpermana,ni da ni,kar on nebi obvladdal.Edino kar ne obvlada je vodenje države in zaščita državljanov in države pred lopovi in hrvati!!