Slovenija
135 ogledov

Izdano opozorilo: Pazite na otroke, zaradi mladičev vrane tudi napadejo!

vrana Shutterstock
Od sredine maja do sredine junija, v času vzreje mladičev, se lahko v urbanih naseljih pojavijo težave s sivimi vranami. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje zato opozarjajo, da lahko v zelo redkih primerih pride celo do napadov sivih vran na ljudi, seveda v primeru, kadar se ti preveč približajo mladičem.

"Ko sva se pred dnevi s psičkom sprehajala po drevoredu blizu bežigrajskih fakultet, so naju začele preletavati vrane in to tik nad glavo. Sprva nisem vedela zakaj, nato pa sem nekaj metrov proč na tleh zagledala malo vrano," pravi naša bralka Katra.

Ker se ji je njen ljubljenček preveč približal so se starejše vrane zapodile vanj, nato pa še v njeno glavo, ko ga je poskušala rešiti. "Na srečo sem jo jaz odnesla le s prasko na čelu, moj kuža pa z rano na hrbtu," dodaja.

Vse lastnike psov, ki svojih ljubljenčkov nimajo na vrvici poziva, da imajo, vsaj na lokacijah in v času, ko vrane gnezdijo, te na povodcu in preprečijo nepotrebne napade. "Pa tudi starši naj pazijo na svoje otroke, saj prikupnega mladička na tleh običajno opazuje tudi neprikupen starš na drevju," opozarja.

Mirno se oddaljite

Na ministrstvu svetujejo, da ste v tem času v naravi pozorni na sive vrane in njihovo obnašanje ter se jim ne približujete bolj, kot je to potrebno, da jih dodatno ne vznemirjate.

Ob prvih znakih agresivnega vedenja teh ptic pa svetujejo, da se takoj čim bolj mirno oddaljite od takšnega mesta in po potrebi zaščitite izpostavljene dele telesa.

V redkih posameznih primerih fizičnega napada ponavadi pride do poškodb po koži glave ali na drugih izpostavljenih delih telesa. Običajno siva vrana z napadom preneha, ko se človek dovolj oddalji od gnezda oziroma ptičjega mladiča.

Gnezdijo visoko na osamljenih drevesih

Kmetijsko ministrstvo je preko ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport obvestilo tudi šole in vrtce o ravnanju zaposlenih ob morebitnem agresivnem vedenju sivih vran v bližini šol in vrtcev. Zadolžilo pa je tudi Zavod za gozdove Slovenije za pripravo akcijskega načrta za reševanje problemov povezanih s sivo vrano.

Siva vrana si gnezdo običajno naredi na visokih osamljenih drevesih. Od tam ima ima valeča samica namreč dober pregled nad potencialnimi plenilci.

Gnezdi od marca do maja in ima običajno samo eno leglo na leto.

Komentarjev 5