Šport
45 ogledov

Izgubila čevelj, a zabeležila drugi čas v zgodovini

Celliphine Chespol EPA
Kenijska najstnica Celliphine Chespol je sicer izgubila športni copat, a vseeno na mednarodnem atletskem mitingu diamantne lige v ameriškem Eugenu zmagala na 3000 m zapreke z drugim najhitrejšim časom v zgodovini.

Komaj 18-letna kenijska atletinja Celliphine Chespol je zmagala v dvoboju z olimpijsko prvakinjo in svetovno rekorderko Ruth Jebet, sicer Kenijko, ki pa zdaj nastopa za Bahrajn.

Na tekmi se je že zdelo, da Chespolova nima možnosti za zmago, saj je v predzadnjem krogu izgubila športni čevelj, tako da sta jo prehiteli Jebetova in rojakinja Beatrice Chepkoech. Čeprav si je morala popraviti obutev, se je zbrala, ujela tekmici in končala dirko s časom 8:58,78. Doslej je hitreje tekla le Jebetova (8:52,78).

"Bilo je težko, a vedno dam vse od sebe. Seveda sem vesela," je po teku dejala Chespolova, katere tek je bil vrhunec dogajanja uvodnega dne v Eugenu.

V teku na 5000 m je Etiopijka Genzebe Dibaba skušala popraviti svetovni rekord sestre Tirunesh iz leta 2008, a ji ni uspelo. Svetovna prvakinja na 1500 m je zadnjih pet krogov pospešila in tekla sama v ospredju, a ji ni uspelo izboljšati ne svetovnega ne osebnega rekorda. Zmagala je s 14:25,22.

V skoku v daljino je olimpijska prvakinja iz Londona 2012 Američanka Brittney Reese dosegla najboljši izid leta na svetu s 7,01 m in premagala olimpijsko prvakinjo iz Ria 2016, rojakinjo Tianno Bartoletta.

V metu kopja je zmagala Belorusinja Tatjana Haladovič, ki je s 66,30 m premagala tudi olimpijsko prvakinjo iz Ria Hrvatico Saro Kolak, to sicer uspešno vodi slovenski trener Andrej Hajnšek, in češko svetovno rekorderko Barboro Špotakovo.

Težave z vizumi

Ruski tekač Sergej Šubenkov, svetovni prvak iz leta 2015 v teku na 110 m ovire, je bil eden od desetih atletov, ki zaradi težav z vizumom niso mogli nastopiti vEugenu, so potrdili organizatorji mitinga.

Direktor mitinga Tom Jordan je dejal, da Šubenkov ter drugi atleti, večinoma iz Afrike, niso dobili vizumov za nastop na tekmovanju v Oregonu. "Potem ko leta in leta nismo imeli nobenih težav z vizumi, smo letos izgubili vsaj deset športnikov, ki ali niso dobili vizumov ali pa so jim ameriške oblasti vizume izdale prepozno," je Jordan povedal novinarjem.

Do zapletov z vizumi je prišlo v času, ko predsednik ZDA Donald Trump in njegova administracija želita s prepovedmi vstopa v ZDA omejiti imigracijo, s čimer naj bi povečali varnost.

Jordan je sicer dejal, da nihče od omenjenih atletov ne prihaja iz držav, za katere je Trump ukazal začasno prepoved izdaje vizumov. Gre za državljane Sirije, Libije, Somalije, Sudana, Irana in Jemna. "Nihče ne prihaja iz omenjenih držav, zato to ne more biti razlog. A nekaj se vsekakor dogaja," je dejal Jordan in dodal, da bodo organizatorji zahtevali uradno pojasnilo ameriške agencije za imigracijo in carine, da v prihodnosti ne bo več takšnih težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.