Slovenija
24 ogledov

Izgubljeni brez mobilnika

Scena 10.04.14, NT-konferenca 2014, Microsoft, Bled, foto: Izak Kosir Izak Košir
Doba interneta. Vse večje tudi možnosti nadzora nad uporabniki.

Bled. "99 odstotkov premoženja v ZDA je shranjenega v računalnikih oziroma digitalnih podatkih. Če vse to skupaj izbrišemo, ni pravzaprav nobenih dokazov, da je sploh kdajkoli obstajalo. Arheologi bodo čez 3.000 let našli kup stvari iz leta 1998  – knjige in podobno, otipljive stvari. Kaj pa bodo našli iz leta 2035? Ker smo stvari nehali zapisovati na papir, je naša civilizacija vse bolj kot hiša iz kart. Zgodovino smo namreč že začeli pisati v digitalni obliki in ko bo enkrat to, zaradi kateregakoli razloga pač izginilo, bomo izginili tudi mi. Kot da nas nikoli ni bilo," pripoveduje Mark Minasi, avtor številnih uspešnic, pisec, komentator in svetovalec na področju informacijskih tehnologij (IT), ki se je, kot že leta prej, te dni mudil na Bledu, kjer je kot predavatelj že tradicionalno obiskal največji slovenski IT-dogodek, Microsofotovo NT-konferenco.

Lahko dobim nazaj svoje pravice, prosim?

"Orwellovo leto 1984 je pravzaprav prišlo leta 2001, po zloglasnem 11. septembru, ko sem bil celo v Pentagonu, in mi je žal za vse, ki so takrat izgubili življenje. Vendar če gledam na vse skupaj kot nekdo, ki veliko potuje z letali, se mi zdi, da je bila cena vdora v zasebnost in poostrenih varnostnih ukrepov previsoka. Ubili smo bin Ladna, lahko zdaj dobim nazaj svoje pravice, prosim? Če ljudem vzameš svobodo, ne razmišljajo več veliko. Večina se kar prilagodi, ker obstajajo neka pravila, v katera so se rodili, in se sploh ne vprašajo, zakaj morajo dati prstni odtis, ko v banki unovčijo ček za 10.000 dolarjev. Vlade in korporacije si sproti izmišljajo nova neumna pravila in mi na njih pristajamo," nadaljuje Minasi in dodaja, da smo včasih šli zjutraj v službo, prišli domov in se nato igrali na računalniku, zdaj pa smo neprestano povezani s spletom, vedno dosegljivi in povezani, tudi z delom, kar pomeni, da pravzaprav sploh nikoli ne prenehamo delati: "Vstopili smo v dobo 24-urnega delavnika in se tega sploh ne zavedamo."

Slovenijo kot predavatelj obišče vsako leto, tokrat pa si je kak dan prej želel ogledati Benetke: "Pred dnevi sem bil v Benetkah, kjer sem tudi prenočil, in če ne bi imel iphona, bi se popolnoma izgubil oziroma sploh ne bi vedel, kje sem. Telefon mi je v trenutku povedal, naj se čez tri metre obrnem levo in grem naprej po neki ulici. Ravno ko sem se že začel pritoževati, da tam sploh ni nobene ulice, me je presenetila res majhna, morda meter in pol ozka uličica. Hkrati pa sem bil odvisen od njegove baterije. Vse sem imel v telefonu – naslov hotela, kontakte. In ko mi je baterija prenehala delovati, sem bil popolnoma izgubljen, saj si ljudje stvari sploh ne zapisujemo več na listke, ki jih potem zmečkane svaljkamo po žepih. Vse imamo v telefonu, zato sem mrzlično iskal vtičnico, da napolnim baterijo in se spet povežem s svetom."

Minasi je prepričan, da je Facebook začel izgubljati mlado populacijo, ker mulci pač ne želijo biti na istem družbenem omrežju kot njihovi starši. Tipičen najstniški upor, ki se vedno znova ponavlja skozi zgodovino, pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.