Slovenija
20 ogledov

Izključitev Janše iz PEN

slovenija 20.06.2011 Jansa, Matoz, novinarska konferenca predsednika SDS Janeza Boštjan Tacol
Častno razsodišče PEN je presodilo, da premiera Janeza Janšo zaradi javno izraženih stališč, ki so v nasprotju s temeljno listino PEN, izključijo iz organizacije.

Člani Slovenskega centra PEN so se z oceno častnega razsodišča seznanili na ponedeljkovem občnem zboru.

Kot je povedal podpredsednik Slovenskega centra PEN Tone Peršak, je častno razsodišče v sestavi France Bučar, Manca Košir in Neža Maurer o Janševem članstvu v mednarodnem združenju književnikov in publicistov presojalo na pobudo 20 članov PEN, ki so želeli, da presodi, ali je Janša še primeren, da je član PEN. Pobudo za presojo sicer lahko poda deset članov, je pojasnil Peršak.

Temeljna listina PEN, tako Peršak, namreč člane zavezuje, da se na vseh področjih zavzemajo za svobodo misli in izražanja ter za promocijo literature. Odločitev bo dokončna, ko jo bo sprejel še upravni odbor PEN. To naj bi se predvidoma zgodilo v naslednjih tednih.

Janša: Izključevanje spominja na leta po komunistični revoluciji

"Ne vem sicer, kdo so junaki, ki so predlagali mojo izključitev iz PEN, znani pa so člani častnega razsodišča, za katerega ne jaz ne večina članov organizacije nismo nikoli glasovali," je zapisal v odzivu.

Kot je dodal, ga o postopku niso obvestili, prav tako ni imel nikakršne možnosti odgovoriti na obtožbe. "Teh pravzaprav sploh ne poznam. Postopek izključevanja spominja na leta po komunistični revoluciji, ko so iz SAZU izključevali člane, ki niso bili po volji Kidriču in Kardelju," piše v odzivu premiera in predsednika SDS, objavljenem na spletni strani SDS.

V PEN je Janšo leta 1988 kot političnega disidenta povabil pisatelj Drago Jančar. "Takrat je bil PEN zbirališče uglednih in pogumnih literatov, ki se je boril za človekove pravice in svobodo izražanja. Danes se je v vodstvo te organizacije nateplo vse mogoče, glavno besedo pa imajo sodelavci Udbe in Ozne. Zato ne preseneča, da je ena njihovih glavnih javnih aktivnosti neprestano iskanje notranjega sovražnika in boj za privilegije pri državnih jaslih," je še zapisal premier.

PEN ga je hotel zaščititi

Janša je bil v PEN sprejet pred 25 leti. Kot mladega publicista, nad katerim sta visela grožnja procesa pred vojaškim sodiščem JLA in zapor, ga je želel Slovenski center PEN, kot član vplivne mednarodne organizacije PEN, zaščititi. Takratni sprejem Janše v PEN je v tistih časih predstavljal simbolno gesto, je za Dnevnik dejal Peršak. Dodal je, da je bil Janša, "vsaj kar se tiče plačevanja članarine, vesten član".

Komentarjev 19
  • punca05 07:54 27.februar 2013.

    Še eden, ki so mu mediji oprali glavo.

  • punca05 07:54 27.februar 2013.

    Psihiči so novinarji, ker kot zveri čakajo na en nepravilen korak ali besedo in jo vzamejo iz kontksta. Folk pa butast ko ovce, ki gredo za ovnom

  • punca05 07:53 27.februar 2013.

    komunist je včasih moral bit vsak, ki je imel vsaj kakšno eno mičkeno vodilno službo (komunist = rdeča knjižica). Tudi mi smo pod "prisilo" mahali titeju v pozdrav. Šola je tako zahtevala. In to je res kar pravi Janša!