Slovenija
582 ogledov

Izkoriščanje delavcev: Mesečna plača posrednikom, da bi dobili delo v Sloveniji ali Nemčiji

Goran Zrnić
1/2
Anže Petkovšek
Mesečna plača posrednikom, da bi dobili delo v "obljubljeni" Sloveniji ali Nemčiji. Na koncu pa delavci razočarani ostali brez večine obljubljenega zaslužka.

"Dvesto evrov oziroma mesečno plačo sem dal posredniku, ki naj bi mi kot elektroinštalaterju našel delo v Sloveniji," je povedal razočarani delavec s srbskim in madžarskim državljanstvom, ki se je odločil prelomiti molk in stopiti pred javnost. Po izgubi službe je zaupal posrednikom iz Srbije, ki pa so ga kot državljana Evropske unije brez težav prek Slovenije prepeljali v Nemčijo. Za delo v Berlinu so mu obljubljali dobro plačilo, a je na koncu ostal brez večine zaslužka.

Še zdaleč ne gre za osamljen primer, je jasen Goran Zrnić iz Svetovalnice za migrante, ki je v omenjenem primeru ukrepala, ker so jih nanj opozorili iz madžarskega veleposlaništva. Delavce iz Srbije in Makedonije, ki imajo dvojno državljanstvo, posredniška podjetja najprej pripeljejo v Slovenijo. Srbsko podjetje JobStar-Commerce je v tem primeru delavce pripeljalo v Slovenijo, prevzelo pa naj bi jih podjetje TM-Team, ki ga vodi Mirsad Rushitoski. Na naš klic se v podjetju niso odzvali. 

Ker gre za podjetja Evropske unije, v Nemčiji nanje niso pretirano pozorni. Delavci, ki imajo tudi državljanstvo člnice Evropske unije, pa delovnega dovoljenja ne potrebujejo.

Velike obljube, na koncu nehumani pogoji

Goran Zrnić | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Namestijo jih v Prenočišče Šiška, tam se srečajo z delodajalci, ki jih nato prepeljejo v Nemčijo," je pojasnil Zrnić, ki omenja "nečloveške razmere". Le nekaj stranišč in kopalnic za več sto delavcev. "To so nehumani pogoji, tam sem dobil celo vnetje kože," je navedel delavec, ki je želel ostati anonimen. Tam so mu kot elektroinštalaterju ponudili možnost dela v Sloveniji za pet evrov na uro oziroma v Nemčiji za sedem evrov na uro. "Logično, da sem se odločil za delo v Berlinu," je izpostavil sogovornik in dodal, da je že pri nas zahteval pogodbo o zaposlitvi, a so mu rekli, da jo bo dobil v Nemčiji.

Delodajalci so odlašali in odlašali. Več delavcev so namestili v majhna stanovanja. Prvi mesec je dobil le tretjino plače, ko je naslednji mesec zahteval obljubljeni preostanek, so ga umaknili iz gradbišča, da jih ne bi prijavil nemškim organom. "Dolžni so mi več kot dva tisoč evrov," je po treh mesecih dela povedal razočaran. Svoj dolg bo sedaj skušal izterjati po sodni poti.

Podizvajalci, podizvajalcev ...

V Berlinu je gradil stanovanja, podizvajalca naročnika sta bili slovensko podjetje Elektrostudio iz Lendave in hrvaško podjetje TILE Group. Ta dva najemata podizvajalce. Direktor lendavskega Elektrostudia nam je v kratkem telefonskem pogovoru navedel, da sodelujejo le s slovenskimi podjetji, lahko pa da oni koga drugega pripeljejo iz tujine. "Mi plačujemo podizvajalcem, ker pa projekta tam nisem vodil jaz, se moram pozanimati," nam je zagotovil Jože Hanc.

"Seveda, posredniki niso nič novega," navaja Zrnić in nadaljuje, da je potrebno o izkoriščanju govoriti na glas in ga prijavljali. "Srbskemu posredniku so po naši prijavi inšpektoratu prepovedali opravljanje dejavnosti. Ne spomnim se, kdaj se je to zgodilo pri nas," se je še vprašal in za konec pribil, da zakonodaje nikakor v Sloveniji ne rabimo spreminjati, le držati se bi je morali.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • allstarr111 13:24 01.julij 2016.

    In ta gospod Goran bi v bistvu rad da se njegove kosti prime tudi malo mesa, ter da prevzame poredništvo, kao neke vrste SINDIKALIST :) LOL ma ajde idi molim te,

  • dragec 17:21 21.junij 2016.

    Slovenija je država polna lopovof

  • sprehajalec 11:36 21.junij 2016.

    Izkoriščanje delavcev: Mesečna plača posrednikom, da bi dobili delo v Sloveniji ali Nemčiji Namesto da bi šli na Zavod, ki bi poskrbel, da bi dobili delo v Sloveniji ali Nemčiji....