Magazin > Lepota & telo
10950 ogledov

Kokice iz mikrovalovke so nevarne za zdravje

pokovka, kokice Shutterstock
Kokice, ki jih pripravite v mikrovalovni pečici, so potencialno nevarne za vaše zdravje, zato se jim raje izogibajte.

Gledanje filma kar kliče po kokicah in kaj bi bilo hitrejše, kot vzeti vrečko, jo postaviti v mikrovalovno pečico in počakati dve minuti. Vendar pa to ni najbolj zdrava izbira. 

Vrečke, v katerih segrejemo kokice, so na notranji strani prevlečene s premazom, ki ob segrevanju oddaja perfluorooktansko kislino. Gre za snov, ki je na seznamu snovi, za katere obstaja velika verjetnost, da povzročajo raka. Povzroča lahko tudi težave s ščitnico in zvišuje holesterol. 

Druga kemikalija, ki predstavlja potencialno nevarnost, je diacetil. Snov se nahaja v kokicah z okusom masla, njen vpliv pa najbolj čutijo delavci v tovarnah, kjer proizvajajo omenjene kokice. Pri mnogih delavcih se pojavljajo težave z dihali zaradi vdihavanja hlapov diacetila. 

Vsem tem kemikalijam se lahko izognete na precej preprost način. Kupite koruzo, dajte jo v papirnato vrečko, ki jo večkrat zapognete. Vrečko položite v mikrovalovko in jo prižgite. Ko ne boste več slišali pokanja, vrečko vzemite iz mikrovalovke in si postrezite. Kokice bodo brez dvoma slastne.

Komentarjev 2
  • Skippy 00:53 28.avgust 2014.

    Zaradi vsega bomo umrli. In potem primerjati izpostavljenost nekoga, ki 2x na mesec poskusi kokice, in nekoga, ki z njimi dela v tovarno.

  • Igor Đukanović 14:47 27.avgust 2014.

    Doma narejena pokovka je zelo primerna hrana za otroke, športnike in še koga. A, kot rečeno v članku, seveda brez plastike. Sam namesto mikrovalovke uporabljam ustrezni aparatek. Ko sem ga prvič nameraval kupiti, so se mi vsi smejali. A ko ...prikaži večA ko sem nekajkrat naredil pokovko, je nakupna cena bila že amortizirana... Otroci gotovo ne bodo imeli nič proti. :-)