Avto
46 ogledov

V Izoli ob pogledu na meritve radarja hitrosti zmajujejo z glavami

Merilnik hitrosti v Izoli Občina Izola
Primer iz Izole kaže, kako hitro prehitri vozniki pozabijo na prvoseptembrska opozorila, smejoče se politike in predvsem prvošolčke pred šolskimi ustanovami.

V občini Izola so po nekaj dneh uporabe merilnika hitrosti v okolici tamkajšnje OŠ Vojke Šmuc napravili analizo upoštevanja omejitve hitrosti. 

Rezultati so jih negativno presenetili, saj je merilnik zaznal kar 8.364 voznikov in voznic, ki so mimo mesta meritve in s tem mimo šole vozili s hitrostjo nad omejitvijo 40 km/h. Kar 604 voznikov in voznic je imelo takrat na merilniku prek 53 km/h, najvišje izmerjene hitrosti mimo šole pa so znašale skoraj 90 km/h. 

Študije dokazujejo, da je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic v prometnih nesrečah z udeležbo pešcev, prav hitrost vozila. Odrasel pešec bo najverjetneje utrpel le lažje poškodbe pri trku z vozilom, ki vozi s hitrostjo okrog 30 km/h. Že pri trku z vozilom, ki pelje 48 km/h, je verjetnost hujše in smrtne poškodbe 50-odstotna, pri trku s hitrostjo 64 km/h pa je verjetnost za smrtne poškodbe pešca že 90-odstotna, navajajo podatki policije. 

Udeležite se Dneva za varen avto!

Sodobni avtomobili že znajo preprečevati trke s pešci tako, da jih njihovi senzorji sproti zaznavajo. V primeru nevarnosti avto z zvočnim in slikovnim opozorilom pozove voznika k ukrepanju, ali pa celo sam prične z zaviranjem, kar lahko povsem prepreči ali vsaj usodno zmanjša hitrost pred trkom.

Trk v pešca | Avtor: Policija Policija
Samodejno zaviranje v sili je tudi ena izmed tematik našega Dneva za varno vožnjo, ko bomo na štirih dogodkih po Sloveniji vsakomur omogočili, da sede za volan avta in preizkusi ta izredno koristen pripomoček. Ampak bistveno je seveda spoštovanje omejitev in razmer na cesti!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Boris Odreitz 21:19 15.september 2016.

    beda od bede mimo đol se bom vozil /h da ne bo hitrost ubijala in da bo varen terrk v šolarja!

  • Boris Odreitz 21:16 15.september 2016.

    najboljše je prepovedat avte , konje uvest brez veze ker so že nna cesti. Najboljđe da omejijo hitrosti avtomobilov na 20 Km/H potem pa ne bo niti ene nesreče več !

  • vsemojebabe 20:23 13.september 2016.

    Se vidi, da nisi nikoli nobene knjige prebral. Tudi odličnega bloga, ki si ga komentiral ne.Dober nick si si izbral. Nomen est omen.