Avto
127 ogledov

Izpite kupujejo po 1.500 evrov

Šola vožnje Anže Petkovšek
Zlorabe v šolah vožnje in programih varne vožnje. Policisti ovadili 26 ljudi, trije so v priporu. Policija še vedno preverja 1.585 zadev.

Kriminalisti so že dlje preiskovali sume kaznivih dejanj pri šolah vožnje in tistih, ki izvajajo dodatne programe vožnje za brisanje kazenskih točk za voznike povratnike in mlade voznike, ki morajo podaljšati vozniška dovoljenja. Preiskali so 36 organizacij.

Najraje kupujejo povratniki

Ugotovili so hude nepravilnosti, predvsem pri pridobivanju potrdila o opravljenem vozniškem izpitu. V celoti ali deloma, po fazah, si ga je med letoma 2010 in 2012 kupilo 150 voznikov, za kar so plačali od 1.200 do 1.700 evrov. Večinoma gre za povratnike, ki imajo na vesti hujše kršitve cestnoprometnih predpisov.

Lagali o poligonih v Avstriji

V številnih primerih so tudi dobili potrdilo, da so opravili program za brisanje kazenskih točk, čeprav ga dejansko niso ali pa so ga le delno.

Šole vožnje so namreč trdile, da imajo v najemu poligone za opravljanje praktičnega dela v Avstriji. Ker Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) v sosednji državi ni mogla opravljati nadzora, so šole vožnje kandidatom izdajale potrdila o opravljenem praktičnem usposabljanju, ki pa se ga dejansko niso udeležili.

Lažno potrdilo je kupilo najmanj 1.200 mladih voznikov, za kar so plačali od 100 do 200 evrov. Še več lažnih potrdil je bilo izdanih povratnikom: kar 3.595 – tudi cena je zanje nekoliko višja, plačali so 250 evrov.

Odkrili so, da je bilo spornih najmanj 3.200 potrdil za brisanje kazenskih točk, saj program sploh ni bil opravljen ali pa je bil opravljen v nasprotju s predpisi – potrdilo za izbris točk se je dobilo že za od 200 do 250 evrov.

Komentarjev 4
  • franci3 17:50 12.november 2013.

    Franc Pojbič, bivši direktor Agencije za varnost prometa, bi prosil, da odgovorite samo na eno vprašanje, kolega je inštruktor v Domžalah in pravi, da ste še nedavno opravljal ponovno vozniški izpit, odgovorite z DA ali NE, in napišite kje ste ...prikaži več opravljal varno vožnjo in kako ste se iz Celja vozil na vožnje v Domžale brez izpita?

  • ztes 17:36 12.november 2013.

    Zato ker ste bili preglasni in ker ste imeli vizijo, ki je dejansko imela zvezo z varnostjo v prometu pa ste danes tam kjer ste (no pa tudi politična pripadnost ni bila ravno v pomoč). Sprenevedajo pa se tudi tisti, ...prikaži več ki pravijo da bo za zgoraj opisana dejanja sledila zaslužena kazen - če bi imeli pravno državo, bi določeni že dolgo "špilali klavir", tako pa še vedno "izvajajo" treninge vv in ostalo.

  • Franc Pojbič 16:36 12.november 2013.

    Kdo se spreneveda? Direktor agencije (AVP) je po zakonu o agencijah, sklepu o ustanovitvi AVP in Zakonu o voznikih OBJEKTIVNO ODGOVOREN za izvajanje STROKOVNEGA NADZORA. BIviši direktorji Pavlič, Žlender, Zajc NISO IMELI NITI PROGRAMA, NITI SO IMELI USPOSOBLJENIH LJUDI, NITI ...prikaži več SO IZVAJALI NADZOR. Na tak način niso izvajali zakonov in so dopustili takšno stanje. KDO SE TU SPRENEVEDA, DENARJA IN ČASA JE BILO ZA NAKUP KONDOMOV IN DRUGIH NEUMNOSTI!