Slovenija
755 ogledov

Izplača se združiti parcele

Zemljišče Gurs
Nepremičninski davek. Če imate okrog hiše le eno parcelo, je zanjo davek bistveno nižji.

Kot kaže, se bo za potrebe nepremičninskega davka izplačalo združiti parcele, ki so okrog hiše, če so skupaj manjše od 2.400 kvadratnih metrov.

V konkretnem primeru našega bralca bi bil prihranek skoraj 700 evrov na leto. Zemljišče na isti parceli, kot je hiša, je namreč obdavčeno z 0,15-odstotno davčno stopnjo, zazidljivo zemljišče na drugi parceli pa z 0,5-odstotno davčno stopnjo, kar je 3,3-krat več.

Hiša in tri parcele

Bralec ima poleg hiše, ki stoji na 300 kvadratnih metrov veliki parceli, tri parcele. Dve sta veliki okrog 300 kvadratnih metrov; na eni je dvorišče, na drugi pa manjši sadovnjak. Čeprav sta po bralčevi oceni premajhni za gradnjo hiše, sta opredeljeni kot zemljišči za gradnjo in ocenjeni na okrog 35 tisoč evrov, kar je več kot sto evrov za kvadratni meter. Tretja parcela je velika tisoč kvadratnih metrov in ocenjena na 123 tisoč evrov, saj je prav tako v kategoriji zemljišč za gradnjo stavb. Nepremičninski davek, ki se mu obeta, je dobrih tisoč sto evrov: parcela s hišo bo obdavčena z 0,15-odstotno stopnjo, druge parcele pa z 0,5-odstotno.

Hiši pripada 2.400 kvadratnih metrov

Če bi vse parcele združil, bi za vse veljala nižja obdavčitev. "Model vrednotenja za hiše se uporablja za največ 2.400 kvadratnih metrov površine parcele, na kateri stoji hiša. Za taka zemljišča je davčna stopnja za zdaj določena enako kot za stanovanjske nepremičnine," pojasnjuje Martin Smodiš z geodetske uprave.

Če bi naš bralec parcele združil v eno, veliko 1.900 kvadratnih metrov, in predpostavimo, da se ob tem skupna vrednost ne bi spremenila, bi zaradi nižje davčne stopnje plačal le dobrih 400 evrov davka ali skoraj 700 evrov manj kot sicer.

Povrne se v enem letu

Združitev parcel je seveda povezana s stroški, ki bi po oceni Gašperja Karlovška iz podjetja Geo2 znašali od 400 do 500 evrov. Pravi, da za postopek ni potrebna terenska izmera, ampak se izdela elaborat, prav tako ni potreben vpis v zemljiško knjigo, saj "zemljiška knjiga prevzame identifikatorje parcel z geodetske uprave". Opozarja pa, da morajo imeti parcele, ki bi jih želeli združiti, isti osnovni pravni položaj in bremena.

"Tovrstnih storitev za zdaj ni bilo veliko, je pa več povpraševanja zanje zdaj, ko se približuje davek na nepremičnine," dodaja Karlovšek.

 

Komentarjev 3
  • Trovlak 00:02 05.november 2013.

    Dokler gre zmožnost plačevanja prispevkov, to ni tak problem. Hujše je, če ostaneš državi dolžan in se vpišejo na tovrstno združeno parcelo. Potem pokradejo vse. Tako pa, če imaš razparcelirane, pa vendar obstaja opcija, da ti kakšna ostane oziroma si ...prikaži več lahko na njej gospodar. To je tudi njihov cilj. Spraviti narod v obubožanje, se vpisati na veliko parcelo in ga razlastniniti. Nacionalizacija na eleganten način.

  • McBobo 14:14 04.november 2013.

    Še lansko leto je bilo pa obratno. Se je splačalo parcelirati gradbeno parcelo na minimum. Kakšni idiotizmi. Saj človek ne ve več, kaj je prav in kaj ne. Ta država mora čim prej propasti, prej ne bo mira.

  • Ferluci 08:54 04.november 2013.

    A zdaj naj pa zaradi idiotov v vladi in Gursu združujemo parcele? Treba jih je poslat 3. p.m., na naslednjih volitvah pa izbrat tiste, ki bodo takšne bedarije odpravili.