Slovenija
31 ogledov

Izplačalo bi se odpuščati mlajše

Grafika delavci Žurnal24 main
Javni sektor. Prvo leto bi država z odpuščanjem malo prihranila. Stroški. Stroški odpusta starejših zaposlenih, ki so že dolgo v isti službi, bi presegli njihovo celoletno plačo.

Odpuščanje. Izračunali smo, da bi bili stroški odpovednega roka in odpravnine javnih uslužbencev s povprečno plačo in desetimi leti delovne dobe pri delodajalcu 6.840 evrov bruto. Če k temu prištejemo nadomestilo za brezposelnost, pa bi s tem odpustom v enem letu prihranili manj, kot znaša pet bruto plač teh delavcev.

Najdražje bi bilo, če bi odpustili starejše javne uslužbence z višjo plačo in daljšim stažem v isti službi. Skupni stroški njihovega odpusta bi nanesli več kot njihove bruto plače v enem letu. Najbolj bi se predstojnikom izplačalo odpustiti najmlajše z nižjimi plačami in manj delovne dobe, ki imajo nižje odpravnine, krajše odpovedne roke in krajši rok prejemanja nadomestila za brezposelnost.

Vlada je v parlament že poslala osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva za okoli pet odstotkov manjšo maso plač glede na letošnji rebalans, ministri pa so že napovedali, da bo realno to naneslo za okoli desetino manj denarja za plače. Julija je bila skupna masa plač v javnem sektorju slabih 282 milijonov evrov, na leto pa je to slabe 3,4 milijarde evrov. Prihraniti nameravajo torej okoli 340 milijonov evrov.

Povprečna izplačana plača javnega uslužbenca s kolektivno pogodbo je bila julija 1.710 evrov, takih pa je bilo 157 tisoč (dobrih 3.700 jih je brez kolektivne pogodbe).

Če bi odpuščali le uslužbence s povprečno plačo in desetimi leti dela pri istem delodajalcu ter jih odpustili 15 tisoč, bi v prvem letu skupno (v izračun sta vključena odpovedni rok in odpravnina) prihranili dobrih 205 milijonov evrov. Če k temu prištejemo nadomestilo za brezposlenost (po varčevalnih ukrepih), bi bil prihranek slabih 125 milijonov evrov. Če bi odpustili tiste, ki so zaposleni 20 let in imajo višjo plačo, pa prihranka v prvem letu sploh ne bi bilo – stroški bi bili celo za slaba 2,7 milijona evrov višji.

Napovedujejo referendum

Izračune smo pripravili na podlagi veljavne zakonodaje, v reformi trga dela, o kateri se pogajajo socialni partnerji, pa je predvideno zmanjšanje nekaterih pravic. V naših primerih bi bili sicer zaposleni pri dolžini odpovednega roka v enakem ali boljšem položaju, zaposleni krajši čas bi bili na istem tudi pri odpravnini. Ta bi se v našem primeru znižala le najdlje zaposlenim. Pogoji se sicer najbolj slabšajo tistim z več delovne dobe.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je že napovedal, da bo sprožil postopek za razpis referenduma, če bo vlada sprejela reformo brez njihovega soglasja. Nasprotujejo kakršnemukoli nižanju odpravnin in krajšim rokom odpuščanja. Prepričani so, da bi spremembe veljale že za tiste, ki bi jih odpustili zaradi znižanja mase plač. “Na referendum bomo šli, da preprečimo odpuščanja pod slabšimi pogoji. Nenavadno je, da je država s tako malo pameti te dve stvari povezala istočasno,” pravi Branimir Štrukelj iz Sviza. Dodaja, da odpuščanj in nadaljnjih zniževanj plač ne bodo dopustili. Ko bodo znani konkretni izračuni iz predloga proračuna, pa bodo pripravili protestni shod, ne izključujejo pa niti glasovanja o splošni stavki.

Komentarjev 13
  • feferon 12:34 06.december 2012.

    ko se pogovarjaš z mladimi, ki študirajo, znajo povedat, da sploh ni nobenega reda. Stari predavatelji ponavljajo eno in isto kot so govorili desetletja nazaj. Nobenemu ni do tega, da bi se naučil kaj novega. lepo so se zabubili in ...prikaži več čakajo penzijo, ko je..be otroke si mislijo,samo da sem jaz preskrbljen, Ane, dragi profesorji? Kaj pa, ko vam bo število otrok tako upadlo, da vas bo veliko preveč, kaj boste pa potem?Stavkal?To da se je ukinilo usmerjeno izobraževanje je največja zmota . Vsaj približno bi imeli kader, ki ga potrebujemo. Ne pa da imamo 100 X preveč učiteljev, filozofov in podobnih profilov. Ko je treba jesti, tudi filozofu zakruli in ne pomaga ponavljati nobenih floskul. ki bi zapolnile želodec.

  • feferon 12:27 06.december 2012.

    Vi kar odpuščajte mlade, se jih bo več v tujino s trebuhom za kruhom podalo. Odjavili bodo stalno bivališče, davke plačevali drugim državam. Slovenke pa tudi niso nore,da bodo pamže na ta svet po tekočem traku spravljale.Kaj pa ko se ...prikaži več bodo stari spakali v penzjon? Njihova mesta bodo zasedli nesposobni aparatčiki, ki so prišli do službe po očijevih vezah.Ta država gre v kura.c s svetlobno hitrostjo. Dobesedno odganjamo doktorje znanosti, raziskovalce in ljudi z možgani. Taka država kjer vlada par družin je adijo.

  • Teja Stolnik 20:51 10.oktober 2012.

    po 4-5 urah psihično izčrpan? Kaj pa mi ki delamo na normo? In to 8 ur, pa nismo psihično izčrpani? In to za 500 evrov. Pa moram tudi po 8 urah dela na visoko zastavljeno normo iti na roditeljski sestanek, ...prikaži več pa dodatne aktivnosti otrok. Ne pretiravat.