Slovenija
80 ogledov

Izplačujemo pol milijarde odškodnin zaradi treh sodb, izbrisanim le drobtinice

ljubljana06.03.08, aleksander todorovic, izbrisani, demonstracije izbrisanih na IFP
Zaradi treh izgubljenih postopkov pol milijarde evrov odškodnin, odškodnine za izbrisane so kapljica v morje.

Izbrisani so na evropskem sodišču za človekove pravice dosegli pravico do odškodnin, izgubili smo arbitražo zaradi nedobave elektrike iz jedrske elektrarne Hrvaški, na evropskem sodišču so Slovenijo porazilu tudi nekdanji devizni varčevalci Ljubljanske banke. Napovedovali so se trije veliki šoki za proračun. 

Dvajset let smo se pregovarjali za 30 milijonov evrov odškodnin

Izkazalo se je, da so izbrisani le kaplja v morje, čeprav problema menda prav zaradi grozečih astronomskih odškodnin nismo uredili več kot dvajset let. Upravne enote so doslej izplačale za manj kot 12 milijonov evrov odškodnin (leta 2014 štiri milijone, lani pet, letos pa 2,5 milijona evrov). 

Odškodnine | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Skupaj bodo odškodnine za izbrisane znašale predvidoma dobrih 30 milijonov evrov, saj so izplačila zaradi obročnega odplačevanja predvidena še v letu 2018. 

Hrvaški v enem dnevu nakazali več

Za primerjavo: za nedobavljeno elektriko iz nuklearke, o čemer se ni prav veliko govorilo, smo po porazu v arbitraži Hrvaški že nakazali skoraj 43 milijonov evrov, razen enega milijona pa je bilo nakazilo opravljeno lani 30. decembra v enkratnem znesku. 

Daleč največji udarec za slovenske javne finance je sodba o deviznih varčevalcih Ljubljanske banke, ki jim bomo iz proračuna predvidoma izplačali 385 milijonov evrov, to je trinajstkrat več kot izbrisanim.

Doslej je sklad za nasledstvo izdal že več kot 8.800 informativnih izračunov v skupni vrednosti 97 milijonov evrov, izplačanih (po pravnomočnosti izračuna) pa je bilo že 5400 izplačil v skupnem znesku 67 milijonov evrov. 

Zadnja izplačila šele leta 2018

Za letos in prihodnje leto je v proračunu za izplačila namenjenih 320 milijonov evrov, v letu 2018, ko se bodo izplačila nehala, pa še 65 milijonov evrov. 

Verifikacija varčevalcev zagrebške podružnice Ljubljanske banke poteka nemoteno, medtem ko naj bi v kratkem začeli skeniranje manjkajočih dokumentov sarajevske podružnice, ki se nahajajo v Banja Luki. Skeniranje dela arhiva, ki se nahaja v Sarajevu, pa je že zaključeno. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • nicor 18:54 11.oktober 2016.

    in kdo jih je izbrisal? vlada Lojzeta Peterleta z ministri srčni bolnik - košarkar Igor, militantni Janez, svetovljan Dimitrij in ostalimi v njihovi senci.

  • ski-per 18:04 11.oktober 2016.

    podobno krivico so Janši storili l.2011, ko je objavil dokumente UDBe in takratnega sodelovanja Danila Turka z njimi.....pa ga je Nuša Lesar na A kanalu ozmerjala za lažnivca.....do danes ni prejel opravičila s strani A kanala ali da bi kdo ...prikaži več izgubil službo zaradi tako težkih besed, izrečenih pred vso slovensko javnostjo....

  • ski-per 17:41 11.oktober 2016.

    vse bolj se bliža sodba na ESČP in s tem dan izplačila tudi vsem oškodovancem nasilno izbrisanih podjetij. tu se številka ne bo ustavila pri nekaj sto tisoč, ampak bo krepko zatresla državni proračun. res me zanima, kdo bo za ...prikaži več to krivico kdaj odgovarjal? večina ne po lastni krivdi uničenih podjetij, družin in življenj......želim si, da se nekoč zbudi slovenski narod....