Šport
220 ogledov

Izpuščen vodja stavniške mafije

stave, stavni listek EPA
Singapursko prizivno sodišče je izpustilo na prostost poslovneža Tan Seet Enga. Ta je bil priprt vse od oktobra 2013 zaradi suma, da je bil idejni vodja organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s prirejanjem izidov nogometnih tekem za namene ilegalnih športnih stav.

Tan Seet Eng je bil ves ta čas v priporu, saj singapurska zakonodaja dopušča takšen nedoločen pripor, če je v interesu splošne varnosti. Vendar pa je sodnik Sundaresh Menon po obravnavi pritožbe odločil, da Tana izpustiti na prostost, saj, četudi bi lahko bila domnevna Tanova dejavnost kazniva in se je ne sme opravičevati, nič ne kaže, da bi lahko njegova izpustitev na prostost lahko vplivala na javno varnost, mir in red.

Enainpetdesetletni Tan se je v priporu znašel, potem ko so italijanski preiskovalni organi sprožili obširno preiskavo sumljivih izidov tekem v italijanskem nogometnem prvenstvu. V ozadju goljufij se je pojavljalo prav ime singapurskega poslovneža, ki naj bi usklajeval kriminalne dejavnosti po vsem svetu razpredene mreže, ki naj bi z ilegalnimi stavnicami in prirejenimi izidi nogometnih tekem kovala milijonske dobičke. Italijanske oblasti sicer do Tana niso uspele priti, kajti s Singapurjem nimajo podpisane pogodbe o izročitvi.

Tan je bil aretiran septembra 2013 skupaj s skupino 13 članov domnevne kriminalne združbe in so ga več kot dve leti neupravičeno zadrževali v priporu brez sojenja. Takratno aretacijo je Interpol pozdravil kot velik preboj v boju zoper korupcijo v nogometu. Italijanski tožilec Roberto Di Martino pa je Tana označil kot "generalnega direktorja kriminalne organizacije".

Zaradi domnevnih povezav pri prirejanju izidov nogometnih tekem in sodelovanja s singapursko kriminalno združbo, je italijanska policija februarja 2013 na milanskem letališču aretirala slovenskega državljana Admirja Suljića, ki se je policiji predal sam.

Interpol je sicer v zvezi s preiskavo singapurske stavne mafije v Evropi zaznali 380 sumljivih tekem in skupno skoraj 700 po svetu, vključno s tekmami v ligi prvakov in kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Zaradi domnevne vpletenosti v to afero se je že leta 2012 italijanski policiji predal še en slovenski državljan Dino Lalić. Ta je bil sicer že pred tem skupaj s Suljićem obsojen na Hrvaškem zaradi vpletenosti v stavniško afero Offside.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.