Vizita za živali > Novice
8 ogledov

Izpustili bodo medvedjega mladiča

Ursus arctos marsicanus Profimedias
V preteklih letih smo bili v Sloveniji priča nekaterim krutim zgodbicam z medvedjimi mladiči. V sosednji Italiji se z medvedjim mladičem trudijo domači in tuji strokovnjaki.

Se še spomnite, ko je imela medvedka pri Ponikvah pri Cerknici v brlogu dva medvedja mladiča in v gozdu pred brlogom napadla domačina, ki se je brlogu namerno približal? Slovenci smo se medvedki za obrambo mladičev maščevali s streli lovcev. Pri tem smo dovolili, da sta šest tednov stara medvedja mladiča po treh dneh v brlogu umrla od lakote.

Se še spomnite, ko je medvedka z mladičema tri leta nazaj iskala hrano v Kočevski Reki in pri tem delala škodo? Lovci so od Zavoda za gozdove dobili dovoljenje za odstrel, medvedki so nastavili vabo, ubili mladiča in se z njim slikali. Medvedka se je z drugim maldičem kmalu vrnila, saj je iskala mladiča … 

Takšnih in podobnih zgodb o ravnanju z medvedjimi mladiči je iz naših krajev še veliko. Iz sosednje Italije prihaja čisto drugačna vest.

Z njo se ukvarjajo domačini in tujci

Letošnjega 22. maja so v bližini mesta Villavallelonga našli osamljeno medvedko staro komaj tri mesece. Mestne oblasti so jo v varstvo zaupale narodnemu parku d‘Abrusso, Lazio in Molise.

Zdaj pa prihaja čas, ko bodo medvedko vrste Ursus arctos marsicanus izpustili nazaj v naravo. Pravijo, da gre za prvi takšen eksperiment v Evropi, strokovnjakom pa to predstavlja velik izziv.

Pojasnjujejo, da zelo težko napovejo uspeh, saj je veliko različnih tveganj. Uspeh bo v veliki meri odvisen od tega, kako se bo medvedka znašla v naravi, "bistvenega pomena je, da medvedka takoj po izpustitvi ne bo imela stika s človekom."

Pri projektu, da bi medvedko lahko znova izpustili v naravo, je sodelovalo veliko domačih in tujih strokovnjakov. Sodelujejo tudi z italijanskim Zavodom za gozdove, ki bo po izpustitvi omogočil medvedki prilagojeno okolje.

Medvedki bodo nastavljali hrano, razne žuželke in sadje na način, da se bo mogla za hrano potruditi. S tem bodo spodbujali naravno obnašanje medvedke in željo po iskanju hrane. Čas in kraj izpusta sicer še nista dokončno določena, bo pa izpuščena v naslednjih dneh. Medvedka zdaj tehta 9,1 kilograma.

anja.scuka@zurnal24.si   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.