Avto
29 ogledov

Izrael je prava velesila v avtomobilizmu

Waze Waze
Verjetno ne bi nikoli pomislili, da Izrael v svetu avtomobilistične industrije velja za velesilo. Pa je, in to kot zelo posebna, od katere bi si lahko slovenska podjetja na področju dodane vrednosti še veliko naučila!

Malo bližnjovzhodno državico večina ljudi po svetu pozna le po njenih sporih z arabskimi sosedi. Prav iz tega razloga pa je bil razvoj najrazličnejših varnostnih tehnologij v Izraelu vedno izrednega pomena. Pa ne le varnostnih, temveč tudi iz številnih drugih področjih.

Pomen vlaganj v razvoj na sploh je bil v tej državi vedno med prioritetami, Izrael v ta namen letno nameni kar štiri odstotke BDP, kar je eden najvišjih deležev na svetu. V okolici Tel Aviva imajo tudi svojo Silicijevo dolino, imenovano kako drugače kot Silicon Wadi, v kateri je okoli pet tisoč zagonskih podjetij!

Izraelske oči in druga čutila v večini modernih avtov

In kakšna je povezava Izraela z avtomobili? Velikanska. Mobileye je denimo tisti izraelski proizvajalec, ki pokriva večino svetovnega trga na področju pametnih senzorjev in kamer, ki delujejo znotraj asistenčnih sistemov, kot je samodejno zaviranje AEB.

Prvo različico naprednih asistenčnih sistemov so osnovali že "davnega" leta 2004, prodor pa se je zgodil prek sodelovanja z znamko Volvo, nato so sledili še posli z drugimi velikimi imeni (BMW, Hyundai, General Motors/Opel ...). Mobileye je bil prvi, ki je predstavil tehnologijo prepoznavanja pešcev in prvi, ki je predstavil sisteme prepoznavanja zgolj na osnovi kamere. Za leto 2020 napoveduje že peto generacijo senzorjev, ki bodo osnova za samovozeča vozila.

Tudi Waze, ki danes spada pod okrilje Googla, je bil rojen v Izraelu. Ob pomoči platforme se uporabniki (oziroma njihove pametne naprave) širom sveta med vožnjo obveščajo o pretočnosti prometa in drugih pojavih v prometu.

Zelo dejavna so izraelska podjetja na področju moderne avtomobilske povezljivosti. Tako je podjetje Radiomize izdelalo cenovno dostopen volan za naknadno

Mobileeye | Avtor: Mobileeye Mobileeye
vgradnjo, ki prepoznava geste in omogoča enostavno upravljanje z infotainmentom. Karamba Security pa je tisto podjetje, ki je specializirano za preprečevanje vdora v avtomobilsko elektroniko. 

Da imajo izraelska podjetja v avtomobilski industriji lahko še svetlo prihodnost, dokazuje tudi nedavna poteza Volkswagna, ki je septembra osnoval lastniško mešano družbo CyMotive Technologies, na njeno čelo pa postavil Yuvala Diskina, nekdanjega vodjo izraelske tajne obveščevalne službe Shin Bet. V družbi bo imel VW 40-odstotni delež, specializirana pa bo za varnostne tehnologije, ki bodo preprečevale zlorabe v vsesplošno omreženih avtomobilih prihodnosti.

Podjetja s tega področja sta v Izraelu kupila tudi velikana IBM in Harman International.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 08:02 01.november 2016.

    Izrael je prava velesila tudi drugje, ne samo v avtomobilizmu.