Svet
402 ogledov

Izraelsko TV ekipo s Paga pospremila policija

Pag Profimedias
Izraelska TV ekipa, ki pripravlja dokumentarec o ustaških taboriščih, je obiskala tudi otok Pag, ki pa ga je morala zaradi prijave jeznih meščanov Metajne kaj hitro zapustiti.

Izraelska TV ekipa je na hrvaškem otoku Pag želela posneti dokumentarec o taborišču v zalivu Slana v mestecu Metajna. Projekt jim je kaj hitro padel v vodo, meščani Metajne so namreč zaradi snemanja osnovne šole, za kar Izraelci niso imeli dovoljenja, poklicali policijo. 

Spomenik Pag | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po poročanju hrvaškega TV Dnevnika je v zalivu Slana v Metajni leta 1941 pod milim nebom v neživljenjskih pogojih životarilo več kot osem tisoč ljudi:"Samo zato, ker so bili judje, Romi in Srbi." Na Pag so jih prepeljali iz Zagreba, oziroma s področja Gospića, med zaprtimi pa je bilo največ žensk.  

Skupaj z izraelsko ekipo je na Pag prispel tudi Američan Dani Novak, ki je ekipi HRT-ja dejal, da sta bili na začetku druge svetovne vojne na Pagu zaprti tudi njegova babica in teta:"Vem, da sta bili zaprti v eni izmed hiš v Metajni," je povedal 70-letni jud. 

Policisti so jih pospremili z otoka

Zaliv Slana na Pagu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot je dejala predstavnica judovske manjšine iz Zagreba, Sanje Zorčič Tabakovič, je policija z izraelsko ekipo ravnala korektno, čeprav jim je pred tem vzela potne liste, kar pa so na policiji v Novalji zanikali.

Meščani Matajne so policiste klicali zaradi snemanja njihove osnove šole, za katero ustvarjalci dokumentarca niso imeli dovoljenja, vendar jih, kot je dejal eden od njih, moti tudi to, da v mestu:"ves čas nekdo snema hiše." Omenjeni sogovornik je še zanikal, da bi v hišah v Metajni živeli taboriščniki. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • allstarr111 22:19 07.september 2015.

    Si pa dolg rabu :) jest ne hodim od 93

  • Papaja Popi 17:05 07.september 2015.

    Ali so potem v Jasenovcu tudi snemali.?

  • dragec 16:23 07.september 2015.

    Tvoj problem