Svet
18 ogledov

"Izraelci postavite se v kožo Palestincev"

Barack Obama Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je danes v svojem nagovoru študentom v Jeruzalemu pozval Izraelce, naj se postavijo v kožo Palestincev ter skušajo razumeti, da nadaljevanje gradnje na zasedenih ozemljih ogroža možnosti za nadaljevanje mirovnega procesa.

Barack Obama je mlade Izraelce v govoru pozval, naj pogledajo na svet skozi oči Palestincev. "Ni pošteno, da palestinski otrok ne sme odrasti v svoji državi in mora živeti ob tuji vojski, ki vsak dan nadzira gibanje njegovih staršev," je dejal Obama.

Izraelcem je zagotovil, da so ZDA njihov najboljši prijatelj in zaveznik, ki ne bo sprejemal kompromisov glede varnosti judovske države, še posebej glede iranske jedrske grožnje. Vendar pa je obenem Izraelce pozval h kompromisu s Palestinci za doseganje miru, ki je pogoj za preživetje tako judovske države kot judovskega ljudstva.

"Potrebno je priznati pravico Palestincev do samoodločbe in pravičnosti," je dejal Obama in dodal, da se mora zasedba palestinskih ozemelj prenehati. Izraelce je pozval, naj razumejo, da nadaljevanje gradenj na zasedenih ozemljih škodi možnostim za ponoven zagon mirovnih pogajanj.

Število judovskih priseljencev se je povečalo

Obama je sicer pred tem še pred novinarsko konferenco z njihovim predsednikom Mahmudom Abasom globoko razočaral Palestince, ko je javno odstopil od zahteve, da mora Izrael za nadaljevanje mirovnih pogajanj najprej ustaviti sporne gradnje na zasedenih ozemljih.

Medtem ko je na začetku svojega prvega mandata pokazal razumevanje za stališče Palestincev in je kritiziral gradnjo judovskih naselbin, je danes zavzel praktično enako stališče kot izraelski premier Benjamin Netanjahu, ko je dejal, da sicer še vedno nasprotuje gradnjam, vendar pa to ne bi smel biti izgovor, da se pogajanja ne nadaljujejo.

Odkar je Obama na položaju predsednika ZDA, se je število judovskih naseljencev na zasedenih ozemljih Zahodnega brega in vzhodnega Jeruzalema povečalo za 60.000 na 560.000.

Obama in člani njegove administracije so prenehali kritizirati Izrael po uvedbi 10-mesečnega moratorija na gradnje, ki ga Palestinci niso jemali resno. Abas je tudi danes vztrajal, da je zaustavitev gradenj pogoj za obnovo mirovnih pogajanj.

V govoru več sto Izraelcem je Obama poleg tega vnovič izpostavil nujnost tega, da se Iranu prepreči razvoj jedrskega orožja, in pozval k odstopu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Obenem je posvaril pred uporabo kemičnega orožja proti sirskemu narodu in pred tem, da bi to orožje prišlo v roke teroristom.

Govor predsednika ZDA je bil dobro sprejet in večkrat prekinjen z aplavzi. Enkrat sicer tudi z glasnim izrazom nezadovoljstva v hebrejskem jeziku. Udeleženec, ki je prekinil govor, je pozval k izpustitvi obsojenega ameriškega mornariškega obveščevalca Jonathana Pollarda, ki je bil zaradi vohunjenja za Izrael in nekatere druge države, obsojen na dosmrtni zapor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.