Svet
176 ogledov

"Črnuh" naj se prepove tudi med črnci

afroameričan Shutterstock
Newyorška porota je ugotovila, da izraz "nigger" (črnuh) nikakor ne more biti ljubkovalen, niti v primeru, če ga uporabljajo temnopolti Američani med seboj.

Porota je to ugotovila v primeru tožbe temnopolte uslužbenke proti temnopoltemu delodajalcu, ki jo je lani grdo ozmerjal.

Med belci prepovedano

Beseda "nigger" izvira iz zgodovine ameriškega sužnjelastniškega sistema in je danes za belce v ZDA prepovedana. Besedo sicer temnopolti glasbeniki popularizirajo v svojih pesmih in mladi po svetu dobijo napačen vtis, da s tem ni nič narobe. V ZDA te dileme ni. Če je nekdo bele polti, je ta beseda zanj prepovedana, če se noče zaplesti v tožbo zaradi rasizma ali pa končati v bolnišnici. V ameriškem javnem življenju se beseda omenja le s črko "N" in vsi vedo, za kaj gre.

Drugače je med črnci, saj nekateri besedo uporabljajo tudi v ljubkovalnem pomenu. Ustanovitelj agencije za zaposlovanje "Strive East Harlem", 61-letni temnopolti Rob Carmona je na sodišču uporabil ta argument. "Če nekomu rečem, da je moj najboljši črnuh zadnjih 30 let, to pomeni, da ga imam zelo rad," je dejal.

Zaradi besede na "N" dobila 250 tisočakov

A mu porota ni verjela, da je marca lani te besede med nadiranjem 38-letne prav tako temnopolte uslužbenke Brandi Johnson uporabil v ljubkovalnem smislu. Carmona jo je nahrulil, ker ni bila primerno oblečena in se ni primerno obnašala. Po štirih minutah zmerjanja, ki ga je Johnsonova posnela, je dolgo jokala. Nato pa se je podala na sodišče, ki ji je prisodilo 250 tisoč dolarjev odškodnine.

Carmona je leta 1984 ustanovil agencijo, ki je doslej pomagala do služb več kot 50 tisoč ljudem s problematično preteklostjo. Agencija deluje na način "težke ljubezni", torej brez tolažb in tarnanja nad nepravičnim svetom, ampak podobno, kot je Carmona opravil z Johnsonovo, ki je bila, po njegovih besedah, "preveč vase zagledana in čustvena".

Komentarjev 3
  • dare326 23:02 04.oktober 2019.

    Izraz Niger so si izmislili židovski trgovci s sužnji, ki so tudi izumili famozni trgovalni trikotnik. Iz Brazilije so v Evropo izvažali sladkor, z izkupičkom kupovali orožje in ga v zahodni Afriki menjali za sužnje, ki so jih nalovili lokalni ...prikaži več kralji. Sužnje so zatem prodajali od Brazilije do Jamajke. Židovski trgovci so s 16 ladjami zvozili v j. Ameriko in Karibe okoli 350.000 sužnjev. Belci niso imeli nič s tem, dokler to ni postal utečen židovski posel.

  • zztop 20:58 04.september 2013.

    Ja seveda, Amerika. Pri nas je isto sranje. Če ti cigo jeb. mater je vse v redu, če pa ti njemu, si nestrpen in še te lahk toži. Mi plačamo elektriko unim ni treba, mi plačamo vodo, unim ni potrebno, ...prikaži več mi mormo sortirat odpadke (če ne si kažnjen) in plačat odvoz odpadkov, uni lahk mečejo in serjejo kje hočjo, mi mormo registrirat avte, uni jih nimajo. Mislim halo? Mi mormo delat oni dobijo neke doklade še k socialcu itd. .... Evo, Amerika je šit, Slovenija pa šit na kvadrat, in tako naprej .. .. zdej pa navijat za naše , ajd.

  • ac-dc 17:09 04.september 2013.

    What's up niger? bo tudi prepovedan?