Svet
12 ogledov

Izredne razmere v Burkini Faso

nemiri v Burkini Faso EPA
Predsednik Burkine Faso Blaise Compaore je razglasil izredne razmere, potem ko so v državi izbruhnili nemiri. Protestniki so med drugim pustošili po parlamentu.

Predsednik Blaise Compaore je razpustil vlado in parlament ter uvedel policijsko uro po vsej državi. "Pozivam vse voditelje opozicije, naj končajo proteste,“ je pozval Compaore in obljubil začetek pogovorov z vsemi voditelji. Kljub temu se v prestolnici Ouagadougou nadaljujejo protesti, ki jih je sprožila njegova napoved, da si želi podaljšati svojo 27-letno vladavino. 

Razjarjena množica je vdrla v parlament, zažigala predmete in tako preprečila glasovanje o predlogu, po katerem bi Compaore lahko prihodnje leto vnovič kandidiral na predsedniških volitvah. 

Opozicijski voditelj Zephirin Diabre je razglasitev izrednih razmer označil za nesprejemljivo. "Ljudi pozivamo, naj pokažejo, da so proti temu. Odstop predsednika Blaisea Compaoreja je edina stvari, ki lahko v državo prinese mir,“ je dejal v izjavi za lokalni radio. 

Protesti zahtevali žrtve

Po poročanju BBC-ja je v protestih v prestolnici umrla najmanj ena oseba. Varnostne sile naj bi širom države ubile več protestnikov, trdi Diabre. Dopisniki BBC-ja navajajo, da je vojska streljala na protestnike, ki so zasedli parlament, da bi jih tako razgnala. Medtem ko Reuters poroča, da so proti protestnikom v bližini predsedniške palače uporabili solzivec. 

Med tistimi, ki so se pridružili protestnikom, je več deset vojakov, vključno z nekdanjim obrambnim ministrom. Po nekaterih navedbah naj bi protestniki na mestu sedanjega predsednika radi videli prav nekdanjega obrambnega ministra. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.