Vizita za živali > Novice
278 ogledov

Izstradani do smrti

Mrtev severni medved Profimedias
Severni medvedi so zaradi globalnega segrevanja in izgube habitata vse bolj ogroženi. Znanstveniki so ugotovili, da mnogi poginejo zaradi lakote.

V nasprotju z našim mišljenjem, se severni medvedi ne znajo prilagoditi pomanjkanju hrane in se ob lakoti ne zaščitijo s hibernacijo. Prav nasprotno. Če ni hrane, stradajo in od lakote umrejo. Severni medvedi so tudi zato v vedno večji nevarnosti, piše Polarbeardangered.com. 

Zaradi globalnega segrevanja so polarni medvedi namreč zelo ogroženi tudi zaradi pomanjkanja hrane, ki je posledica tanjšanja ledenikov. Medvedi lovijo predvsem tjulnje, ko so na kopnem. S tanjšanjem in izginjanjem ledenikov pa se zmanjšuje tudi njihovo lovno območje in število tjulnjev.

Potrebujejo enako število kalorij 

Do zdaj so tudi strokovnjaki verjeli v to, da ob pomanjkanju hrane polarni medvedi vstopijo v nekakšno aktivno mirovanje, ko se metabolizem upočasni in potrebujejo manj kalorij.

Pa ni tako, v resnici potrebujejo tudi ob pomanjkanju hrane enako število kalorij. “Njihova potreba po hrani se ne zmanjša. Če ne ulovijo plena, se njihova lakota poveča, kot pri človeku,” pojasnjuje John Whiteman iz Univerze Wyoming. To so ugotovili s pravkar končano raziskavo, v kateri je na terenu sodelovalo več kot 200 znanstvenikov. Tako so potrdili, da severni medvedi vse pogosteje umirajo zaradi lakote.

Zaradi segrevanja Zemlje in posledičnega taljenja ledu v severnih morjih so seve | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vse daljše razdalje

Raziskava organizacije WWF je že pred časom ugotovila, da morajo severni medvedi v iskanju hrane plavati vse dlje, saj so plošče vse manjše in vse bolj odmaknjene. Čeprav so severni medvedi odlični plavalci, se zaradi predolgih razdalj tudi utopijo, dolge poti pa so nevarne predvsem za mladiče.

Med raziskavo so zabeležili, da je medvedka morala nepretrgoma plavati kar 12 dni, da je prispela na 685 kilometrov oddaljen cilj. Strokovnjaki opozarjajo, da je vsako leto več medvedov in mladičev ujetih na nestabilnih razdrobljenih ledenih ploščah. 

V sklopu raziskave so ugotovili, da je od 11 mladičev, ki so se podali na dolgo plavanje, poginilo kar pet. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.