Vizita za živali > Festival
454 ogledov

"Iztrebljajo ogrožene vrste"

Ubita ptica Sara Ogrin
"Pobijejo toliko ptic, majhnih sesalcev, plazilcev in žuželk, da jih uvrščamo med invazivne vrste," o mačkah pove veterinar.

Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 11. junija v Češminovem parku v Domžalah, nas bo obiskala tudi ljubiteljica živali Sara Ogrin iz Categorical s svojimi mačjimi trakovi za zaposlitev mucke. Pri tem pa želi opozoriti tudi na dejstvo, da so domače mačke invazivna vrsta in lahko naredijo v naravi tudi veliko škode. 

Zato poziva mačje skrbnike, da preprečijo svoji mački izhode na prosto. Kot možno rešitev navaja izhod mucke pod našim nadzorom, ali mačjak oziroma zamrežen balkon. Če imamo mačko res zunaj pa svetuje vsaj uporabo ovratnice z zvončkom in lahkim odpiralom. 

Mačka | Avtor: Pixabay Pixabay
"Domače mačke so strastne in učinkovite lovke. Pobijejo toliko ptic, majhnih sesalcev, plazilcev in žuželk, da jih uvrščamo med invazivne vrste, ki iztrebljajo ogrožene vrste. Če želite razbremeniti okolje, svojo mačko zadržujte pretežno v stanovanju," svetuje dr. vet. med. Peter Maričić s ZooSofia.

Okolje je nevarno tudi za mačke

Zaradi zunanjih muck niso ogrožene le ptice, ampak tudi same mačke. "Psi, avtomobili in drugi udeleženci v prometu, pa tudi ljudje, ki mačk odkrito ne marajo, jim lahko tako ali drugače škodujejo," našteva. "Notranje bivanje ji lahko popestrite tako, da jo ne bo vleklo v zunanji nevarni svet. Recimo z družbo druge živali, igrali, igračami in predvsem s pozornostjo in z ukvarjanjem z njo," dodaja. 

Tudi bolezni in zajedavci

"Mačke so v zunanjem okolju izpostavljene številnim škodljivim vplivom. Poleg ogrožujočega prometa in drugih velikih nevarnostih so tu še bolezni in zajedavci," opozarja Maričić.  

Mačka | Avtor: Pixabay Pixabay
Pred nekaterimi boleznimi jih po njegovih besedah lahko učinkovito zaščitimo s sterilizacijo in s cepljenjem: "Določene bolezni pa prežijo na mačke ne glede na ves naš trud. Recimo mikrosporija, mačji aids in pa bolezni, ki jih prenašajo bolhe in klopi. Lastniki, ki spuščajo mačko v okolje, morajo računati z možnostjo okužbe. Najbolj varno je, da se mačke ne spušča ven."

Na Festivalu za ljubitelje živali boste med drugim lahko kupili igračko za mucko in izvedeli številne zanimive načine, kako jo zaposliti. 

Festival za ljubitelje živali bo 11. junija v Češminovem parku v Domžalah med 9.30 in 16.30. Vstop bo prost.