Slovenija
223 ogledov

Izum obglavljen

Minister Gregor Golobič po mnenju Izuma ni izpolnil obljube. Če ne bo sprememb, Žurnal24 main
Izum, ki upravlja z Virtualno knjižnico Slovenije, je že na začetku meseca izgubil direktorja. Danes pa je odstopilo celotno vodstvo. Krivec: Golobičevo ministrstvo, trdijo v podjetju. Tam začudeni.

Direktor Izuma Tomaž Seljak je odstopil že 3. marca, danes pa so mu sledili še ostali člani vodstva. Trdijo, da kljub drugačnim zagotovilom ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) še vedno nimajo sogovornika za usklajevanje strategije razvoja Izuma.

 

Današnja odstopna izjava nekaterih sodelavcev direktorja Seljaka je neupravičena in nenavadna, saj za razliko od njega niso funkcionarji.
MVZT

Po sestanku vodstva in upravnega odbora Izuma z ministrom Golobičem so pričakovali, da bo državni sekretar Jozsef Györkös, ki ga je minister zadolžil za koordinacijo sodelovanja z Izumom, pristopil k reševanju odprtih vprašanj. To pa se, kot so zapisali, ni zgodilo.

Državni sekretar Györkös je pobudo direktorja inštituta za sestanek zavrnil. S tem je po njihovem mnenju odpadla možnost konstruktivnega razreševanja strateško pomembnih zadev, kot so problematika licenc za vzajemno katalogizacijo, projekt COBISS.Net, vrednotenje delovnega mesta direktorja Izuma.

 

Kdo je odstopil?
- Branko Zebec, pomočnik direktorja
- Marta Seljak, pomočnica direktorja
- Dejan Valh, vodja sektorja Sistemska podpora
- Pero Šobot, vodja sektorja Upravljanje servisov
- Robert Vehovec, vodja sektorja Programska oprema
- Tadeja Brešar, vodja sektorja Bibliografska kontrola
- Jana Rečnik, vodja sektorja Načrtovanje aplikacij in dokumentacija

Sodu je dno izbila zadnja seja upravnega odbora Izuma, ki ga je vlada imenovala februarja. Kot so zapisali v preostalem vodstvu Izuma, upravni odbor ni podprl poziva ustanovitelju, da odpravi razloge, s katerimi je direktor utemeljil svoj odstop, temveč je sprejel proceduralni sklep, s katerim ustanovitelja, torej državo, prosi, da poda soglasje za razrešitev.

Zato so se vodje vseh sektorjev in oba pomočnika direktorja Izuma, skupaj sedem ljudi, odločili, da odstopajo s svojih funkcij.

Ministrstvo: Seljak zamolčal 75 tisoč evrov
A na ministrstvu vse navedbe vodstva Izuma zavračajo kot neutemeljene. Kot pravijo, so razlogi za odstop nesmiselni, saj očitki o tem, da na MVZT direktor Izuma nima ustreznega sogovornika, ne držijo. Kot pojasnjujejo, od zadnjega sestanka s Seljakom ni bilo nobenih novih dejstev, zato za MVZT ni bilo potrebe po novih sestankih.

Nasprotno, krivdo za nesprejem programa prelagajo na Seljaka, ki da je na sestanku 4. marca zamolčal, da je v letnem programu dela in finančnem načrtu za letos predvidenih še dodatnih 75 tisoč evrov sredstev za COBISS.net, kar pa predhodno ni bilo usklajeno z MVZT, kjer v proračunu ta sredstva niso zajeta. S tem je bilo tudi onemogočeno, da bi vlada lahko obravnavala ta program in k njemu dala soglasje, na podlagi katerega bi Izum in država sklenila pogodbo o rednem financiranju, pojasnjujejo na ministrstvu. Letni program dela in finančni načrt za leto 2011 je vseboval tudi druge nepravilnosti, še trdijo.

Vlada zamudila pet mesecev

Zaplet je nastal, ker je vlada s petmesečno zamudo šele februarja imenovala člane upravnega odbora. V Izumu so takrat opozarjali, da jim zamuda onemogoča sprejetje finančnega načrta za letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.