Slovenija
305 ogledov

Izvedenec meni, da posnetek ni fotomontaža

Ravnatelj in učiteljica Youtube
Sodni izvedenec za fotografijo meni, da posnetek ni fotomontaža, ni pa še jasno, ali sta na posnetku res ravnatelj in profesorica.

Neznancu oziroma neznancem, ki naj bi zalotili in neupravičeno posneli ravnatelja ene izmed srednjih šol v Mariboru med oralnim zadovoljevanjem profesorice, posnetek pa objavili na svetovnem spletu, grozi do eno leto zapora.

"V kolikor gre za kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja se omenjeno kaznivo dejanje preganja izključno na predlog oškodovancev in se ne prične po uradni dolžnosti na zahtevo državnega tožilstva," poudarja vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa. 

Montaža je! Kaj pa, če ni?

Ravnatelj in profesorica sta policiji že predala prijavo, vztrajata pa, da onadva nista osebi na spornem posnetku. Kriminalisti in ostali preiskovalci bodo v naslednjih dneh preverjali tudi pristnost posnetka. V kolikor se izkaže, da poskuša nekdo ravnatelja ali profesorico očrniti s ponaredkom oziroma videomontažo, avtorjev takšnega posnetka policija ne bo mogla preganjati zaradi kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja. To se namreč lahko dokazuje le s posnetkom, ki je pristen, kar pa videomontaža ni.

"Posamezniki, ki bi objavljali videomontaže, se lahko preganjajo tako na področju civilnopravnega področja, na zasebno tožbo posameznikov, saj v tem primeru ne gre za originalne posnetke, ki so vključeni v zakonski znak neupravičenega slikovnega snemanja. To predvideva izključno samo neupravičeno slikovno snemanje, ne pa tudi objavljanje fotomontaž, posnetkov," še pojasnjuje Šketa. 

Preiskovalci sicer opozarjajo, da za zdaj še ni jasno, ali sta na posnetku res ravnatelj in profesorica ali dva, ki sta jima le zelo podobna.  

Poznavalec, sicer tudi sodni izvedenec za področje fotografije in digitalnih tehnologij, ob pregledu posnetka dvomi, da bi šlo za montažo. "Posnetek je slabše kakovosti, skoraj zagotovo posnet z mobilnim telefonom, zato je skoraj neverjetno, da bi komurkoli uspelo posnetek slabe kakovosti preoblikovati v tako dobro montažo. Predvsem meje med denimo lasmi in ozadjem posnetka ne bi izstopale tako naravno," dodaja izvedenec, ki ne želi biti imenovan.

Preiskovalci bo po neuradnih informacijah najbolj zanimalo, kdo bi se jima s posnetkom lahko želel zaradi česarkoli maščevati. Preigrali bodo tudi scenarij, da jima je nekdo načrtno in iz maščevanja opazoval, jima sledil in čakal na primerni trenutek, da ju ujame in posname v kočljivem položaju. Preiskovalce pa zanima tudi, ali je posnetek posnela in objavila ista oseba, ali pa pravzaprav iščejo dva storilca kaznivega dejanja. Enaka zaporna kazen bi v tem primeru grozila obema. 

Kaznovani lahko tudi tisti, ki objavljajo

Če se izkaže, da sta na posnetku onadva, lahko ravnatelj in profesorica poleg tistih, ki naj bi ju posneli, preganjata tudi tiste, ki so te posnetke objavljali. Preiskovalci opozarjajo, da svojih dolžnosti oziroma nalog tokrat niso najbolje opravili skrbniki spletnih portalov in družbenih omrežij, kjer so si uporabniki v ponedeljek ves dan lahko posnetek ogledovali. "Pred objavo posnetka bi najprej morali poskrbeti, da se obema zakrije obraz in odkriti, goli deli telesa, intimni organi. Tudi to je namreč poseg v čast in dobro ime obeh na posnetku," menijo policisti.

Oba lahko v primeru, če sta na posnetku, vložita odškodninske tožbe tudi proti tistim, ki so posnetek objavili in v pravdanju zahtevata denarno plačilo v zameno za bolečine, trpljenje in sramoto, ki naj bi jima bila z objavo posnetka, povzročena.

Komentarjev 27
  • zdrej 13:40 21.november 2014.

    To je pač odvisno od vodilnih/nadrejenih ljudi. V družbi so in bodo vedno zelo dvojna če mnogoterna pravila. Na žalost.

  • Lavdan 19:21 20.november 2014.

    Nehajte že s tem sranjem, če ne, bo prišel Janez z Doba in bo spet vse po starem.

  • Izudin 18:54 20.november 2014.

    Pa se zgražemo, ker so v srednjem veku sežigali "čarovnice". Še vedno smo v srednjem veku. Na srečo ne vsi.