Slovenija > Črna kronika
124 ogledov

Izvedenka: Delci iz Novičevega plašča ustrezajo tulcu

Milko Novič Žurnal24 main
Sojenje domnevnemu morilcu Janka Jamnika. Danes je sodišče zaslišalo nemško izvedenko, ki je med drugim analizirala ostanke streljanja s storilčevih las in plašča.

Nemška izvedenka Edith Gebhart je povedala, da je mogoče delce, ki so jih našli na Novičevih laseh in plašču, razvrstiti v kategorije A, B in C. V kategorijo A spadajo delci, ki so zagotovo nastali pri streljanju, hkrati pa ustrezajo delcem, najdenim na tulcu s kraja, kjer je bil umorjen direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Vsebujejo namreč vse štiri glavne elemente, ki so jih našli tudi v delcih s tulca - svinec, barij, kositer in antimon.

Pri kategoriji B je mogoče reči, da gre za delce, nastale pri streljanju, vendar zgolj na podrejen način ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. V njih ni namreč enega od štirih glavnih elementov. Delci iz kategorije C se lahko prav tako pojavijo kot ostanki streljanja, vendar so zanje mogoči tudi drugi viri nastanka, je povedala.

Na Novičevem plašču so po njenih besedah našli veliko delcev, vendar jih večina zelo verjetno izvira iz drugih virov streljanja in ne s streljanja s kraja kaznivega dejanja. So pa na plašču našli tri delce, ki ustrezajo delcem s tulca, najdenega na kraju umora, torej delce kategorije A, je potrdila.

Delce, ki so jih našli na Novičevih laseh, je nemška izvedenka uvrstila v kategorijo B, saj so vsebovali le tri glavne elemente. "Gre sicer za mejni primer, vendar sem se iz previdnosti odločila, da gre za kategorijo B. Ne morem namreč izključiti, da je bil lahko vir streljanja za delce drug kot tisti s kraja dejanja, kot tudi morem izključiti, da je bil vir isti," je dejala izvedenka bavarskega deželnega kriminalističnega urada Gebhartova. Ta je sicer mnenje pripravila skupaj z nemškim izvedencem Axlom Mantheijem, ki je sodišču pričal pred mesecem dni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:16 22.november 2017.

    Ne moreš verjeti ! Obtožijo nekoga, ki je sodeloval in dovolil vzeti brise , pustijo pa tistega , ki jim to ni dovolil ! Sam za SLO polcaje je sodelujoči kriv !