Svet
18 ogledov

Izvolili novega papeža

Bel dim
1/7
prt
Novi papež Frančišek najprej molil za svojega predhodnika Benedikta XVI.

"Zdi se, da so bratje kardinali izbrali nekoga, ki je od daleč stran. Ampak dejansko sem tukaj. Rad bi se vam zahvalil za sprejem, tudi cerkvi in kardinalom. Najprej bi rad molil za Benedikta XVI. Molimo vsi skupaj," so bile prve besede novega papeža. Svetu se je tako najprej predstavil s šalo na račun svoje izvolitve, da so ga kardinali "šli iskat na konec sveta". V skladu s tradicijo je podelil blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

Novi papež je Argentinec Jorge Mario Bergollio. Izbral si je ime Frančišek, ki napoveduje skromnost bodočega papeža in prenovo - ravno spremembe v Cerkvi so tisto, kar najbolj pričakujejo od novega papeža.

"Molite zame," je dejal. "Lahko noč in spočite se," je sklenil svoj prvi nagovor. Poznavalci menijo, da je zelo pomenljivo, da je množico najprej prosil, naj molijo zanj in nato pomolčal, čez Trg sv. Petra, ki je kričal od navdušenja, se je razlegla tišina.

Frančišek je 266. papež in prvi, ki prihaja iz Latinske Amerike.

Izbran zelo hitro

Bel dim iz dimnika na Sikstinski kapeli nekaj po 19. uri je potrdil, da je 115 kardinalov elektorjev drugi dan konklava izvolilo novega papeža. Konklave so se končale izjemno hitro, po petih krogih glasovanja.

Ljudje na Trgu svetega Petra so bili na nogah, še več se jih je takoj po 19. uri začelo zlivati na trg. V čast novega papeža so se oglasili cerkveni zvonovi, tudi v Sloveniji.

Komentarjev 13
  • mph 14:03 14.marec 2013.

    Eh, ko so ti prvih 18. let polnili glavo z bajkami boš bolj težko razmišljal s svojo glavo. :-)

  • Matjaž Novak 10:21 14.marec 2013.

    Ti ne rabiš nikomur oprostiti, ker te za to ni nobeden prosil. Nisem veren, pa vendar ne zganjam sovraštva po komentarjih. Vsaj naj verjame v kar hoče in pustite že enkrat drugače misleče pri miru. In to velja za vse. ...prikaži več Tako kot ti trdiš da ti vsiljujejo vero, lahko nekomu ti vsiljuješ ateizem. Zadnje čase se je preveč razpaslo sovraštvo do vernih ljudi, pa se razni zagovorniki človekovih pravic zatiskajo oči.

  • Stolp 08:20 14.marec 2013.

    Pa kdo tebi osebno kaj vsiljuje? Razen seveda če ne živiš še pri starših, ki te silijo k verouku in vsako nedeljo k maš ampak jto so nas pa vse. Čim ne boš več odvisen od njih se lahko odločiš sam.