Svet
10 ogledov

Izzivi "zahtevajo ambicioznost"

g20 EPA
Predstavniki 20 gospodarsko najpomembnejših držav na svetu imajo ambiciozne načrte.

Predstavniki 20 gospodarsko najpomembnejših držav na svetu (G20) so se ob zaključku srečanja v Sydneyju zavezali h krepitvi svetovne gospodarske rasti z ambicioznimi ukrepi.

Po srečanju so potrdili nenavadno kratko izjavo na dveh straneh, v kateri pozivajo k "povrnitvi k močni, trajni in uravnoteženi rasti globalnega gospodarstva". Zavzeli so se, da bodo z "ambicioznimi, a realističnimi" politikami v prihodnjih petih letih dvignili skupen BDP za več kot dva odstotka nad raven, na katero bi se prebili s trenutnimi politikami. "To je realno več kot 2000 milijard dolarjev dodatka in bo vodilo k velikemu številu dodatnih delovnih mest," menijo.

Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ocenjuje, da bi strategija lahko letno h globalni gospodarski rasti dodala pol odstotne točke v prihodnjih štirih letih. Trenutno sklad za letošnje leto napoveduje 3,7-odstotno, za prihodnje leto pa 3,9-odstotno gospodarsko rast. Vsaka od članic G20 bo svoje ukrepe za zvišanje te napovedi pripravila pred srečanjem voditeljev držav G20 v Brisbaneu novembra.

Po ocenah ministrov bi cilj lahko izpolnili s povečevanjem vlaganj in zaposlenosti ter krepitvijo trgovine. Opozorili so, da "ni prostora za samozadovoljstvo" ter da izzivi "zahtevajo ambicioznost".

Potrebna večja transparentnost

V ospredju razprav pa je bila tudi ameriška monetarna politika. Ameriška centralna banka Federal Reserve namreč počasi zmanjšuje svoj stimulativni program, kar številna gospodarstva v razvoju boleče občutijo na lastni koži. Predstavniki teh držav so opozarjali na pomanjkanje komunikacije, zato se je skupina G20 zavzela za večjo transparentnost na tem področju.

"Vse centralne banke se zavezujejo, da bodo monetarno politiko še naprej natančno preverjale in jasno sporočale v okviru izmenjave informacij," so zapisali predstavniki. Dodali so še, da bodo centralni bankirji ob sprejemanju odločitev upoštevali vpliv teh na svetovno gospodarstvo.

Končna izjava je izrazila tudi "globoko obžalovanje" da se je reforma IMF, s katero bi države v razvoju in še posebej Kitajska dobile večjo vlogo v organizaciji, zastala. Ameriški kongres sprememb namreč kljub pristanku Bele hiše ne želi potrditi.

"Naša najvišja prioriteta ostaja ratifikacija reform iz leta 2010 in pozivamo ZDA, naj to storijo pred našim naslednjim srečanjem aprila," so zapisali ministri in guvernerji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.