Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Ja, v občini moraš živeti ti, ne tvoja mama

Očitno bodo politiki morali naša življenja urediti do obisti, da bodo tudi sami dojeli kakšna so pravila igre.

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Oh, ja, Slovenci smo res odlični poznavalci prava, no, pravnih praznin pa res. Kako nekaj obiti in kako se nečemu izogniti … Stvari priženemo tako daleč, da kandidate za župane novinarji zaslišujemo kje spijo oziroma kje preživljajo svoj prosti čas. Vendar ne zato, ker bi bilo to pomembno, ampak, ker skušamo ugotoviti kje stalno prebivajo. Nekaj kar bi moralo biti nadvse preprosto in predstavlja predpogoj za kandidaturo na lokalnih volitvah. Če je logično, da za poslance ne morejo kandidirati Španci, Američani ali Finci, ki nimajo slovenskega državljanstva, potem bi moralo biti tudi samoumevno, da lahko na lokalnih volitvah kandidirajo le občani posamezne občine. Ja, to pomeni, da moraš v občini prebivati ti in ne tvoja mama ali pa da imaš tam stanovanje, ki ga oddajaš!

Ker pa očitno pravila niso jasna vsem, je protikorupcijska komisija že večkrat predlagala naj vlada oziroma ministrstvo za notranje zadeve poostri pravila in poveča nadzor nad takšnimi anomalijami. Očitno bodo politiki morali naša življenja urediti do obisti, da bodo tudi sami dojeli kaj so pravila igre. Obstaja pa tudi druga možnost, ki nam jo omogoča demokracija, da politikom, ki nam pravne praznine prodajajo kot suho zlato, čez slab teden pokažemo, da na njihovo izogibanje pravilom ne bomo pristali.

Preberite še: Upravna enota in protikorupcijska komisija sta pod drobnogled vzela domnevno fiktiven stalni naslov izolskega župana Igorja Kolenca. Ptic selivk pa je pred vsakimi lokalnimi volitvami več. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.