Magazin > Lepota & telo
254 ogledov

Kaj se zgodi, če redno uživamo jabolka?

jabolko Shutterstock
"Jabolko na dan odžene zdravnika stran," se glasi priljubljeni ljudski pregovor. Jabolko kraljuje na lestvici desetih najbolj zdravih jedi, mnogi pa ga povzdigujejo in uvrščajo celo v 'čudežno hrano'. Zakaj?

Jabolka so izjemno bogata z antioksidanti, flavonoidi in prehranskimi vlakninami. Njihova vsebina lahko pomaga pri prečevanju tveganja za razvoj raka, hipertenzije, diabetesa in drugih bolezni srca in ožilja. Izsledki številnih raziskav so pokazali, da jabolka tako:

1. Izboljšujejo spomin

Študija iz leta 2006, objavljena v Experimental Biology and Medicine, je pokazala, da kvercetin – eden izmed antioksidantov, ki v jabolkih kraljuje z visoko prisotnostjo, pomaga pri nižanju smrti celic. Druga študija, predstavljena na isti konferenci in objavljena v Journal of Alzheimer's Disease je pokazala, da uživanje jabolčnega soka lahko poviša produkcijo esencialnega nevrotransmiterja acetilholina, kar se je v eksperimentih posledično izražalo v izboljšanem spominu med mišmi, ki so imele podobne simptome kot jih imajo bolniki z Alzheimerjevo boleznijo.

2. Preprečujejo demenco

Študija, objavljena v Journal of Food Science leta 2008, je pokazala, da je uživanje jabolk med drugim lahko učinkovito tudi pri preprečevanju demence.

3. Nižajo nivo slabega holesterola

Študija raziskovalcev s Floride je pokazala, da so starejše ženske, ki so jabolka uživale vsak dan, v obdobju šestih mesecev, imele za kar 23 odstotkov manj slabega holesterola (LDL) in za 4 odstotke več dobrega holesterola (HDL).

4. Preprečujejo raka na prsih

Jabolko na dan naj bi bilo glede na izsledke serije raziskav, izvedenih s strani priznanega raziskovalca Rui Hai Liua, uspešno tudi v preprečevanju raka na prsih.

5. Omogočajo vitko postavo

V študiji, objavljeni leta 2014 v Food Chemistry, je skupina raziskovalcev analizirala različne vrste jabolk .Izsledki le-te so pokazali, da imajo jabolka vrste Grrany Smith najboljši učinek na preprečevanje debelosti.  

6. Nižajo tveganje za pojav diabetesa

Jabolka so lahko v veliko pomoč tudi pri nižanju tveganja za pojav diabetesa. Študija, ki je vključevala kar 187,382 posameznikov, je pokazala, da je pri tistih, ki trikrat na teden uživajo jabolka, grozdje, rozine, borovnice ali hruške, tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 za 7 odstotkov nižje, kot pri tistih, ki tovrstne količine sadja na tedenski ravni ne uživajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.