Vizita za živali > Novice
118 ogledov

Jajca vse bolj priljubljena

kokoš Anže Petkovšek
Kokoši nesnice smo redili na več kot 30.000 kmetijskih gospodarstvih ...

Na Statističnem uradu Slovenije (SURS)  so objavili podatkov o prireji konzumnih kokošjih jajc za obdobje 2013-2015 in ugotoivili, da so jajca v Sloveniji vse bolj priljubljena.

V okviru Eurostatovega Granta ''Pilotno zbiranje podatkov o prireji konzumnih kokošjih jajc'' so podrobneje analizirali podatke o prireji kokošjih jajc, ki so namenjena človeški prehrani. V letih 2013 do 2015 se je prireja le teh povečala in dosegla 329 milijonov.

Po njihovih podatkih je več kot 80 odstotkov celotne prireje jajc v Sloveniji je namenjene človeški prehrani.

Skoraj tri četrtine konzumnih jajc je prirejenih na okrog 20-tih večjih kmetijskih gospodarstvih z več kot 5.000 nesnicami. "Kokoši nesnice so sicer med leti 2013 in 2015 redili na več kot 30.000 kmetijskih gospodarstvih," dodajajo.

Jajca sicer veljajo za priljubljeno hrano športnikov, saj so bogata z beljakovinami. Sto gramov jajc ima nekaj manj kot 13 gramov beljakovin in okoli deset gramov maščob. Priporočljiv dnevni vnos beljakovin znaša 59 gramov na dan za odrasle moške in 47 gramov na dan za odrasle ženske.

Jajca | Avtor: SURS SURS

 

  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.