Slovenija > Črna kronika
45 ogledov

Jaklič ne bo podpisal ničesar s Hrvaške

Marko Jaklic Bostjan Penko Saša Despot
Nekdanji šef Vzajemne bo z zagovorom še malo počakal.

Nekdanji šef zdravstvene zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič si je vzel še nekaj časa, da pripravi svoj zagovor in da poskuša ljubljansko okrožno sodišče prepričati v svojo nedolžnost.

Sodišče je namreč začelo sodni proces proti Jakliču, članu njegove uprave Francu Henigmanu in nekdanjima šefoma podjetja S&T Klavdiju Godniču in Sašu Bergerju. Jaklič in Henigman naj bi kot tedanja šefa Vzajemne dovolila, da naj bi zavarovalnica za okoli pol milijona preplačala stroške postavitve informacijskega sistema družbi S&T v letih 2004 in 2006. Tožilstvo četverici zato očita oškodovanje Vzajemne, zlorabo položaja in pranje denarja.

Premoženje ostaja zamrznjeno

S&T naj bi tedaj z Vzajemno podpisala 23 domnevno škodljivih pogodb. Preko pol milijona evrov, kolikor naj bi Vzajemna preplačala pa naj bi po več povezanih podjetjih S&T na podlagi fiktivnih svetovalnih pogodb pristalo na računu tedanjega Jakličevega podjetja na Hrvaškem. Podjetje Mkontakt naj bi Jaklič sicer ustanovil izključno za domnevno pranje denarja, s tem denarjem pa naj bi kupoval nepremičnine na otoku Korčuli. To njegovo premoženje na Korčuli pa bo zavarovano, dokler ne bo odločeno ali ga bo moral Jaklič vrniti oziroma z njim odplačati škodo Vzajemni. Sodišče je namreč že lani na predlog tožilstva Jakličevo premoženje začasno zamrznilo. Dokler postopek ne bo končan, ga Jaklič ne sme prodajati ali drugače razpolagati z njim.

Jakliču je sodišče sicer že marca ponudilo, da sam prizna krivdo in se v zameno zato pogodi s tožilstvom za kazen, a je to ponudbo zavrnil.

Podpisal ne bo in pika!

Še pred začetkom obravnave je sodišče poskušalo Jakliču vročiti pošto, ki je zanj tja prispela iz enega od sodišč na Hrvaškem. Po pošti naj bi mu namreč tamkajšnje sodišče poskušalo predati sodno odločitev, ki so jo sprejeli po obravnavi pritožbe podjetja Mkontakt, ki poskuša doseči, da premoženje na Korčuli ne bi bilo več zamrznjeno.

Jaklič pošte ni želel prevzeti, češ, da ni niti direktor niti družbenik v podjetju Mkontakt.

Henigman: vse je bilo OK!

Sodišče pa je za zdaj že zaslišalo Henigmana. Zagotavlja, da sta ob z Jakličem Vzajemno vodila pošteno. "Jaklič pri oblikovanju cene ni sodeloval, oškodovanja ni bilo. Grozljivo, kako lahkotno tožilstvo operira s takšnimi obtožbami," trdi Henigman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.