Šport > Zimski športi
37 ogledov

Hrvati žalujejo za Fakom

 Biatlon (svetovno prvenstvo) Jakov Fak EPA
Kljub temu, da Jakov Fak ne nastopa več za Hrvaško, in da kolajne na največjih tekmovanjih zbira za Slovenijo, Hrvati in hrvaški mediji nanj niso pozabili. Kako bi, če se je na svetovnem prvenstvu okitil z novim zlatom.

Jakov Fak se je znašel na naslovnici spletnega portala Večernjega lista, kjer so zapisali, da čeprav je imel fenomenalne pogoje za trening, se je za zlato pripravljal v svojem Mrkopalju.

Hrvati pišejo, da se je skromni športnik v zadnjih letih prelevil v enega najbolj dominantnih biatloncev, ki kolajne pobira na vseh največjih tekmovanjih. V Finskem Kontiolahtiju je po letu 2012 osvojil že drugi naslov svetovnega prvaka.

Fak je številka ena

Odkar nosi dres slovenske reprezentance je postal številka ena. Ne bomo se vračali k temu, ali bi lahko, in kaj bi bilo, če bi ostal pod hrvaško zastavo, oziroma o tem, zakaj se domači "športni očetje" niso bolj potrudili, da bi prvi nosilec kolajne za Hrvaško v nordijskih disciplinah ostal na Hrvaškem. Te zgodbe je konec, piše v članku.

"Povsod je imel odlične pogoje za trening, no Jakov se je odločil, da se bo za SP pripravlja doma. Tukaj v Mrkopalju, na progi Zagmajna ima mir, to progo je sam postavil skupaj z očetom Marijem in mojim bratom Ferdinandom. Družila sva se na treningih, veliko nasvetov je dal otrokom. Vedeli smo, da bo osvojil kolajno," pravi prvi Fakov trener Marijan Petrović, ki si je 27-letnika zmago na Finskem ogledal v živo, saj so tam nastopali tudi hrvaški biatlonci.

"To je bila največja zmaga Jakova Faka, ponosa našega mesta. Pokazal je zrelost in željo, preprosto je navdušil. Danes ga v svetu biatlona gledajo s ponosom. To ni več tisti fant, ki je sedel ob strani," dodaja Petrovič, ki je bil ob jakovem očetu najbolj zaslužen, da ga je uvedel v svet biatlona.

Cilj je veliki globus

Jakov Fak je v svoji karieri osvojil pet kolajn na svetovnih prvenstvih (dve zlati, srebrno in dve bronasti kolajni) v Vancouvru pa še olimpijski bron, za katerega trdi, da mu je najljubši. Zdaj ima nov cilj - veliki kristalni globus.

"Jakov mi je rekel, da njegov cilj ni več biti med deset najboljših. zdaj želi kolajne. Ima odlične trenerje, zaradi katerih je zelo izboljšal tudi nastop na streliščih, fizično pa je med tremi najboljšimi tekači na svetu. Najboljše zato šele prihaja. Najboljša leta za biatlon so med 28 in 30. Vse mu gre na roko. Do sedaj ni bil obremenjen z osvojitvijo prvega mesta v svetovnem pokalu. Zaveda se, da to lahko doseže," še pravi Petrovič.

Komentarjev 3
  • Tyson Rok Mlakar 19:30 17.marec 2015.

    pa še ena napak v oklepju kjer ste našteli koliko in katera kolajne ima ste napisali rebrno!

  • jaki 15:58 17.marec 2015.

    Še Mrkpolje v drugi vrstici četrtega odstavka.

  • jaki 14:45 17.marec 2015.

    Piscu članka: če že povzemate po Večernjem listu, potem lahko tudi pravilno zapišete ime kraja , kjer je doma naš Jakov Fak. Ni ne Mrkpol, niti Mrkpolje, temveč Mrkopalj! Pisun brezvezni!