Šport
78 ogledov

Boltu in Jamajki odvzeli olimpijsko zlato

powell carter bolt EPA
Najhitrejši človek na svetu Usain Bolt je po zaslugi dopinškega grešnika Neste Carterja ostal brez zlate medalje z olimpijskih iger v Pekingu.

Mednarodni olimpijski komite (IOC) je jamajški štafeti, ki je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila prvo mesto v disciplini 4x100 metrov, odvzel zlato odličje.

Razlog za takšno odločitev je dopinški prekršek Neste Carterja, ki je skupaj z Boltom, Michaelom Fraterjem in Asafo Powellom Jamajki prinesel zlato kolajno.

Dopinški grešnik Carter, ki je z Jamajko slavil tudi na 4x100 metrov v Londonu (2012), je bil pozitiven na metilheksanamin in tako postal eden od 31 športnikov, ki niso 'preživeli' ponovnega testiranja vzorcev iz Pekinga.

Nad razpletom bo zelo razočaran Bolt, ki je tako ostal brez znamenitega trojnega trojčka (triple triple) v šprinterskih disciplinah. Svetovni rekorder v teku na 100 in 200 metrov je namreč v Pekingu (2008), Londonu (2012) in Riu de Janeiru (2016) osvojil zlate kolajne na 100, 200 in 4x100 metrov.

Najhitrejši Zemljan je pred časom izjavil, da bo z veseljem vrnil svojo kolajno, če se bo izkazalo, da so jo osvojili s pomočjo prepovedanih poživil.

Zlato naj bi z devetletno zamudo prejeli atleti Trinidada in Tobaga, do srebra so se tako dokopali Japonci, bron pa se nasmiha Bazilcem.

frater bolt powell carter | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 1
  • marialorca 17:04 25.januar 2017.

    Mene članki okoli dopinga in Usiana Bolta vedno spomnijo na Lanca Armstronga. Da ne bo pomote .... Meni je vseeno, kaj je Lance jedel in pil, so drugi podobno, on je zame še vedno 7x TOUR dFrance, ki sem ga ...prikaži več spremljal, ko sta otroka rastla iz jaslic in vrtca v šolo.... Prav tako mi je vseeno, ali Usian je zrezke z Dunaja ali iz Austina....Zelo mu želim, da njemu ne pokažejo, kako so Bena Johnsona "odrezali".in da bo večno "čist" kot Indurain ali Carl Lewis.