Šport
65 ogledov

Jan: Le trije igralci upravičili svojo vlogo

Ivo Jan in Tomaž Vnuk Šport TV/Tadej Tinev
Nekdanji slovenski reprezentant Ivo Jan je bil po sedmih tekmah SP elitne divizje na Češkem kritičen do varovancev Matjaža Kopitarja, ki Ostravo zapuščajo s sklonjenimi glavami.

Slovenska hokejska reprezentanca se je od svetovnega prvenstva elitne skupine poslovila z zmago proti Danski (1:0), potem ko je na prvih šestih tekmah zabeležila šest zaporednih porazov. Risi z izkupičkom nikakor ne morejo biti zadovoljni, kar dokazuje tudi nepreklicni odstop selektorja reprezentance Matjaža Kopitarja. ''Slovenska reprezentanca je razočarala. Ne samo zaradi rezultatov, temveč same igre. Če po sedmih tekmah potegnemo črto, si s prikazanim zagotovo nismo zaslužili, da ostanemo v eliti,'' je povedal Ivo Jan.

Slovenija je za ohranitev upanja za obstanek med elito potrebovala najmanj točko na obračunu z ZDA, kar se kljub solidni predstavi v drugi in zadnji tretjini ni uresničilo. ''Vse se je začelo s prvo tekmo proti Belorusiji. Igrali smo izredno slabo oziroma so bili Belorusi veliko boljši. Praktično na nobeni tekmi nismo odigrali 60 minut. Bile so dobre minute, z izjemo Slovaške, kjer menim, da smo odigrali skoraj celih 60 minut. Na takšnem nivoju moraš enostavno odigrati 100-odstotno in po svojih najboljših močeh. Če ne, ne moreš računati na uspeh,'' je bil jasen nekdanji slovenski reprezentant.

Slovenija je na olimpijskih igrah v Sočiju šokirala z uvrstitvijo v četrtfinale, s čimer je presegla pričakovanja največjih optimistov. Apetiti pred začetkom SP na Češkem so bili zato, razumljivo, visoki. ''Cilji so bili po moji oceni malce previsoki. Normalno je, da so po uspehu v Sočiju apetiti zrasli, glede na to, da smo imeli na voljo vse igralce iz Sočija. Lahko bi si zastavili cilj četrtfinale, vendar o tem ne bi smeli javno govoriti. Lahko bi se o tem pogovorili interno, javno pa bi bil cilj samo obstanek med elito. Ko se je začelo govoriti o četrtfinalu, so se pritiski povečali, vendar bi težko rekel, da je bil to razlog za neuspeh.''
Po tekmi z Dansko je selektor Kopitar nepreklicno odstopil s položaja, kar smo na nek način lahko tudi pričakovali. ''Vedno sem govoril, da je Matjaž trener reprezentance in je odgovoren tako za uspehe kot za neuspehe. Glede na to, da se tretjič zapored ni uspel obdržati v eliti, je bilo po eni strani to treba pričakovati. Morda se je pesem izpela, če pa je bila to pravilna odločitev, bo pokazal čas,'' je komentiral Jan.

Kopitar je v odstopni izjavi dejal, da je v Sloveniji preveč negativcev in da si fantje zaslužijo boljšo podporo, kot jo imajo. ''Navijači so bili vedno na strani igralcev in strokovnega vodstva. Podpirala jih je tudi Hokejska zveza. Glede na to, da se obeta volilna skupščina na zvezi, mislim, da je bolj kot na kogarkoli drugega ciljal na to. Mediji so bili po veliki večini na njegovi strani. Kaj točno je mislil, pa težko rečem,'' je dodal Jan.

Ob odsotnosti reprezentančnega uspeha, je težko oceniti, kateri igralci so se najbolje odrezali, Jan pa je na tem mestu izpostavil predvsem tri slovenske rise. ''Več bi lahko pokazala celotna reprezentanca z redkimi izjemami. Glede na to, da ni bilo skupinskega uspeha, je težko reči, da je bil kdo v najboljši formi. Izpostavil bom Aleša Mušiča, Kena Ograjenška in Žigo Panceta, ki so upravičili svojo vlogo in mogoče pokazali celo več, kot se je od njih pričakovalo,'' je sklenil 40-letnik.

Komentarjev 4
  • alko10000 20:54 04.junij 2015.

    ja ja ivo res ne vem kolikokratj si ti opravicil svoje nastope ko je bila reprezentanca te je po prvi tekni uscipnilo v krizu

  • Nogo Bozo 14:47 12.maj 2015.

    ...še večja bruka je bil sokomentator na š1..Tale Jan...ha-ha...itak so mu bli le trije žabci všeč..prodani duši...me prav zanima kolko časa ga bodo še gledali v Gradcu...On je trener mogoče za kakšno tako ekipo kot je Slavija, al pa Prevoje...njegov ...prikaži večv domet že kot igralcu ni bil ne vem bohvakva....je pač eden od jamračev in pametnjakovičev, ki jih Kopi upravičeno prezira...Seletorsko mesto so pa itak njegove mokre sanje......

  • patrijarh 12:46 12.maj 2015.

    Ivo a že napeljuješ vodo na svoj mlin.