Slovenija
26 ogledov

"Skidajmo štalo pravosodja"

Shod
1/30
Anže Petkovšek
Proces Patria je razgalil vso bedo slovenskega sodstva, je na shodu pred vladno palačo dejal Janez Janša, ki ga organizatorji predlagali za dobitnika nagrade za človekove pravice.

Dobrih tisoč ljudi se je popoldne zbralo pred pravosodno palačo, na shodu Odbora 2014. Množici podpornikov Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča so se pridružili tudi nekateri poslanci SDS in evropski poslanec Milan Zver. 

Po četrtkovi odločitvi ustavnih sodnikov o razveljavitvi sodbe v primeru Patria, so podporniki Janeza Janše z glasnim skandiranjem, žvižgi, petjem pozdravili tako Janeza Janšo kot Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča, ki sta bila prav tako obsojena v primeru Patria. V četrtek, po razglasitvi ustavnih sodnikov, sta zapustila zapor na Dobu. 

Velika zmaga v dolgi  bitki

Janeza Janšo, ki je prišel v spremstvu odvetnika Francija Matoza,  je množica  pozdravila z glasnimi ovacijami, vzkliki: "Janša! Janša!"  

Predsednik SDS- a, ki mu zaradi včerajšnje odločitve vrhovnih sodnikov ni treba nazaj v zapor,  je zbrane nagovoril z besedami:  "Slavimo zmago v bitki, ki se dogaja v stavbi za menoj,"

"Novinarji niso poročali o vsebini, zato ljudstvo ni vedelo, kaj se dogaja. Padli smo nižje po svobodi govora kot v času procesa JBTZ pred 27-imi leti," je še dejal Janša in dodal, da so bile lanske volitve nelegitimne: "To je po včerajšnji sodbi jasno." Janša je zaradi, po njegovem neobjektivnega in nestrokovnega poročanja, zahteval alternativno medijsko hišo. 

patria | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kljub razveljavitvi sodbe pot še ni končana, je opozoril Janša: "Danes slavimo zmago v bitki, vendar bo pot še dolga. Do ponovnega sojenja ne bo prišlo", je bil prepričan Janša in dodal, da se je proces Patria ves čas izrabljal za politične namene, kar je imelo velike posledice za državo.

Obsojenca, ki bi tako trpel, na Dobu še niso imeli 

Ivan Črnkovič se je udeležencem shoda zahvalil in dejal, da so mu pazniki na Dobu dejali, da takega obsojenca, ki bi tako trpel, še niso imeli. "Seveda, če pa sem nedolžen," je zbranim povedal Črnkovič, ki je novinarje obtožil neobjektivnega poročanja. Med udeleženci shoda je bilo slišati: "Novinarji prasci!"  Podjetje Rotis je bilo ves čas pod drobnogledom številnih inšpekcij, čeprav je plačevalo davke in delovalo pošteno. "Rotis so mi uničili, samo da bi se znebili Janše", je še dodal Ivan Črnkovič.

patria | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Dober dan Ljubljana. Lepo je biti na prostosti," so besede, s katerimi je zbrane nagovoril Anton Krkovič:  "Kot bivši vojak vam lahko rečem samo, dobra formacija ste. " Ob obujanju spominov na zapor je še dejal:  "Normalni ljudje težko razumejo kolobocijo sodstva." je dodal Krkovič, ki meni, da je razveljavitev sodb velik korak za slovensko sodstvo.                                    

Nagrada Vaclava Havla za človekove pravice.

Na koncu dobri dve uri dolgega shoda, so člani Odbora 2014 izglasovali, da bodo Janeza Janšo predlagali za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice, ki jo podeljuje Svet Evrope.    

Udeleženci, ki so se dogovorili, da se 5. maja spet dobijo, so odšli še pred poslopje RTV Slovenija, zatem pa še pred državni zbor.

Vanda.levstik@zurnal24.si 

Komentarjev 64
  • mph 22:14 25.april 2015.

    Kdaj bo Slovenija dobila nazaj čudoviti komunizem iz stare Yu, s kakšno napako manj. Ko je bilo šolstvo zastonj, zdravstvo, prišel si do vsakega specialista v mesecu ali max dveh, ko se je ustvarjalo vse, kar zdaj 25 let kradejo, ...prikaži več .... Brez Regana in podobne golazni, bi še zdaj verjetno vse dobro funkcioniralo. Pa škoda, ker so po vojni bili premehkega srca z izdajalci, da jih je toliko preživelo, v ostalih državah so bili precej bolj temeljiti.

  • dragec 18:29 25.april 2015.

    KAJ SOM DELALI V ZAPORU,ŽRLI, DRKALI, PREPISOVALI KNJIGE, ODHAJAL INA VIKEND DOPUSTE - RES SO VELIKO TRPELI, ZDAJ SE PA PRIPRAVLJAJO ZA MILIONSKE ODŠKODNINE,KU...RAC BOSTE DOBILI

  • dragec 18:21 25.april 2015.

    KDAJ GA BODO KONČNO "UKOKALI" ????? TO BO RESNIČNO PRAZNIK DEMOKRACIJE