Slovenija
59 ogledov

Janez Janša: Razorožitev TO je bila veleizdaja

Shod ob 25. obletnici demokratičnih sprememb
1/26
Anja Ščuka
Pri razorožitvi TO s strani JLA pred 25 leti je šlo za krajo, je na okrogli mizi, ki jo je v Ljubljani pripravil VSO, dejal upokojeni brigadir Anton Krkovič. Tudi zato ne more sprejeti dejstva, da slovenski pravosodni sistem do danes za to ni sankcioniral še nikogar. Takratni obrambi minister Janez Janša pa je razorožitev ocenil kot veleizdajo.

Pravica, resnica in Janša premagali rdeče krivosodje. Lustracija takoj, počistimo ta gnoj!” je le eden od zgovorni transparenti prvih obiskovalcev na ljubljanskem Trgu republike. Beremo tudi: "Kučan, prdec iz Murgel je največje zlo stoletja." Ob 25. obletnici demokratičnih sprememb in ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) pripravilo slovesnost, na kateri bosta spregovorila tudi predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle in takratni obrambni minister Janez Janša

Proti razdvajanju

Pred 25 leti je bila ob osamosvojitvi na Trgu republike posajena lipa. Te danes ni več, spomenik revoluciji, ki simbolizira nasilen prevzem oblasti, pa še stoji, je na prereditvi VSO v Ljubljani dejal premier prve slovenske demokratične vlade Lojze Peterle. Kot je dejal, omenjeni spomenik mnoge boli in zato tudi deli.

Po besedah Peterleta bo nekdanji Trg revolucije, kjer je potekala današnja prireditev, na kateri se je zbralo do 1500 ljudi, dokončno postal Trg republike, ko ga več ne bo krasil spomenik revoluciji, "ampak spomenik, ki nas bo povezoval v demokratičnem duhu".

Ponosni na Slovenijo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dotaknil se je praznovanja 70. obletnice konca druge svetovne vojne. Po njegovih besedah lahko kot osvobodilna dejanja skupaj praznujemo leto 1943, ko so poraz doživeli italijanski fašisti; leto 1945, ko so poraz doživeli nemški nacisti; in leto 1990, "ko smo zmagali vojno za Slovenijo". Ni pa po njegovem mogoče kot osvoboditev praznovati "krvave revolucije, ki je razdelila Slovenke in Slovence". "Tega ni mogoče praznovati ne v slovenskem ne v evropskem okviru," je dejal.

Tudi obrambni minister v Peterletovi vladi Janez Janša je ocenil, da bo prostor, ki Slovence ne deli, ampak združuje, nastal šele, ko se bodo "spomeniki bratomorne vojne in revolucije" umaknili s slovenskih trgov. Tudi on je opozoril na veliko razdeljenost Slovencev, ki državo še vedno bremeni.

Prireditev z naslovom Ponosni na Slovenijo je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) pripravilo ob 25. obletnici demokratičnih sprememb v Sloveniji in 25. obletnici začetka nastajanja Manevrske strukture narodne zaščite.

Janša: Razorožitev TO je bila izdaja

Na okrogli mizi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so se spomnili dogodkov pred 25 leti, ko je JLA 14. maja začela razoroževati Teritorialno obrambo (TO). Spomnili so se tudi samih osamosvojitvenih procesov.

Janez Janša, ki je dva dni po izdaji ukaza o razorožitvi kot minister za obrambo v prvi slovenski demokratično izvoljeni vladi prevzel posle, je dejal, da je bila razorožitev eden najnevarnejših poskusov, da se prepreči oblikovanje samostojne države.

Opozoril je, da se takratno staro republiško vodstvo na ukaz ni primerno odzvalo. "Ob primopredaji sam takratnega sekretarja za obrambo Janka Kušarja vprašal, če je res, da JLA razorožuje TO. Gledal je v tla in rekel: 'Nič ne vem o tem.' In to kljub temu, da sem nato tisti dan od tajnice ves čas dobival sporočila, da TO razorožujejo," je dejal Janša.

Da nič ne ve o razorožitvi, mu je, tako Janša, dejal tudi takratni predsednik predsedstva SRS Milan Kučan. "Pozneje je bila narejena analiza razorožitve, ki je pokazala, da je šlo za debelo laž, saj je večina poveljnikov TO o ukazu o razorožitvi najprej obveščalo predsedstvo in predsednika predsedstva," je dejal Janša. Tako Kušar kot Kučan sta sicer že pred časom zanikala, da sta že prej vedela za razorožitev, a da nista ukrepala.

Ponosni na Slovenijo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ker so bili slovenski teritorialci zaradi razorožitve "goli in bosi", se je po besedah Janše pojavila potreba po oblikovanju lastnih obrambnih sil. Tako je na pobudo Krkoviča začela nastajati Manevrska struktura narodne zaščite. Po besedah Krkoviča je bila njena naloga vojaško zavarovanje osamosvojitvenih procesov, hkrati pa je pomenila začetek nastajanja Slovenske vojske.

Komentarjev 53
  • h3o 10:59 17.maj 2015.

    čuj, kako ti veš, da imajo vsi pimpeke :DD

  • dragec 10:47 17.maj 2015.

    RES SI FUKNJEN

  • dragec 10:36 17.maj 2015.

    POGLEJTE PRVO FOTOGRAFIJO. TO JE DEDI PLEŠASTEGA JJ,KI JE NATO BEDNO PROSLAVO PRIPELJAN DIREKTNO IZ KOSOVA