Slovenija
38 ogledov

Janez Janša se je na zastaranje primera Patria pritožil

patria Anže Petkovšek
Opozicijski prvak Janez Janša se je na sklep o zastaranju primera Patria pritožil. Namesto zastaranja bi želel zavržbo obtožnega predloga.

Prvak SDS in nekdanji premier Janez Janša se je pritožil na sklep okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko o absolutnem zastaranju primera Patria. Na okrajnem sodišču so za Žurnal24 prejem pritožbe potrdili in povedali, da jo bo obravnavalo višje sodišče.

Janševa pritožba zoper zastaralni sklep je sicer tudi edina, saj se tožilstvo ni pritožilo. V pritožbi, ki jo je objavila revija Reporter, zagovornik Janše Franci Matoz navaja, da bi morala sodnica obtožni predlog pravzaprav zavreči, ker očitano kaznivo dejanje naj ne bi bilo opredeljeno: "Sodnica Tanja Lombar Jenko bi obtožni predlog zavreči, vendar tega ni storila, temveč se je zatekla k očitnemu zavlačevanju in napačni uporabi določb o zastaranju." Z zastaranjem pa naj bi bila Janši povzročena še večja škoda.

Janša in Matoz pa v pritožbi še navajata, da bi moralo sodnica upoštevati ustavne odločbe, ki predvidevajo, da bi se moralo vnovično sojenje končati v dvoletnem roku.

Dilema o zastaralnem roku

Mnenja o zastaralnem roku so se po razveljavitvi zadeve na ustavnem sodišču sicer vseskozi razlikovala. Po novem kazenskem zakoniku bi se zastaralni rok lahko podaljšal za dve leti, a so bila mnenja o dopustnosti uporabe tega pravila v tem primeru deljena, saj jo je zakonodajalec v spremembo dodal šele po storitvi kaznivih dejanj. Neusklajeni so tako ustavni sodniki kot tudi zagovorniki obdolženih. Kot so ob odločitvi ustavnega sodišča pojasnjevali na ljubljanskem sodišču, je bil zastaralni rok odločitev sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je vodila vnovičen postopek.

Lombar Jenkova pa je v svojem sklepu zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati.

Komentarjev 16
  • rororkoko 22:55 25.september 2015.

    ferlinc in klanjšek morata pojasniti,kdojima je naročil protizakonito pravno delovanje,kdo jima je naročil,da morata delovati v nasprotju z vestjo, ko sta delovala proti sinu slovenskega naroda JJ.prav tako bo moral frlinc pojasniti, ali se samozadovoljujejo na sliko janeza za rešetkami. ...prikaži več In tudi debelajsasta sodnica

  • Filipka 19:53 25.september 2015.

    JJ spet novači upokojence in upokojenke? Naj raje pogosteje pride v parlament. Oz. naredi akj koristnega za Slovenijo, ker zadnjih 20 let je samo kradel...

  • dragec 11:43 25.september 2015.

    Menda je bagra poslanec,a ne ??? V parlamentu pa ga ni ???? kaj dela, kako opravičuje svojo odsotnost ???