Šport
149 ogledov

Kocjančič: Čeferin je lahko izvoljen

Predsednik OKS je Janez Kocjančič, poleg Bednarika pa ima še dva podpredsednika Žurnal24 main
Podpredsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Janez Kocijančič, ki je bil konec prejšnjega tedna v mehiškem Cancunu znova izvoljen za podpredsednika Mednarodne smučarske zveze (Fis), je po vrnitvi v domovino med drugim ocenil, da ima Aleksander Čeferin velike možnosti, da bi bil izvoljen za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefe).

"Glede na zelo barvito preteklost Uefe so verjetno iskali kompromisnega kandidata iz dežele, ki ni bila toliko vpeta v prejšnja dogajanja. Mislim, da je Čeferin odličen kandidat in ima veliko možnosti, da bi bil izvoljen. Ima vso mojo podporo, neformalno smo se pogovarjali o tem v EOC in mi bi to pobudo z veseljem podprli. Odločitev pa je v rokah evropskih nogometnih zvez. Slovenija je na mednarodni lestvici Fife okrog 64. mesta in je v Evropi nekaj deset nogometno močnejših držav. Čeferin lahko uspe zaradi svojega specifičnega položaja, ugleda in že omenjene nevključenosti v prejšnje dogodke. Če bodo prevladali drugi elementi, kot sta nogometna moč ali denar, potem bi lahko imel hude tekmece. Kot pa sem obveščen, so njegove možnosti za izvolitev izjemno velike," je dejal Janez Kocijančič.

Usoda evropskih iger v zraku

Štiriinsedemdesetletni Kocijančič je od leta 2005 član izvršilnega odbora EOC in od leta 2013 podpredsednik. Prvi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije je od leta 1981 član predsedstva Fis, od leta 2010 je njen podpredsednik in je bil v Cancunu znova izbran na ta položaj. Lani je EOC v Bakuju pripravil prve evropske igre, usoda drugih pa še ni določena. 

"Zelo daleč smo bili v pogovorih z Rusijo, ki so pa zastali, ker ni jasen nastop ruskih atletov in atletinj na olimpijskih igrah v Riu. Upam, da se bo to vprašanje v kratkem rešilo in da bodo naslednje evropske igre v Rusiji."

Ruskim atletom grozi zaradi številnih dopinških kršitev prepoved nastopanja na OI v Riu de Janeiru, ruski nogometni reprezentanci pa ob ponovnih izgredih njenih navijačev iz evropskega prvenstva v nogometu v Franciji. "Pri tem je treba tako pri Rusih kot kje drugje ukrepati v skladu s pravili. Če je jemanje dopinga dokazano in če gre za izgrede navijačev, potem je treba ostro ukrepati. Toda vedno na enak način pri vseh državah. Bil bi zelo razočaran, če bi se v športu v nasprotju z vsemi deklaracijami pričela uveljavljati pravila hladne vojne," je menil Kocijančič.

Smučanje ni izenačeno z ostalimi športi

Na glasovanju za članstvo v predsedstvu Fis je dobil le šest glasov manj od največjega možnega števila, le trije posamezniki pa so dobili po en glas več. "Čakajo nas novi izzivi in zahtevni problemi. Na vreme in klimatske spremembe ne moremo vplivati, toda tudi te so cikličnega značaja in slabim zimam, ki zaustavijo tudi dotok mladih v smučarski šport, sledijo boljše. Smučanje je omejeno predvsem na države, ki imajo snežne razmere in v nekaterih disciplinah je med močnimi narodi 10, 15, 20 držav, ostale pa bolj sodelujejo, kot kaj prispevajo k svetovnem vrhu. Smučanje zato v določenih segmentih ni izenačeno z najbolj popularnimi športi, ko so ekipni, atletika in plavanje, s katerimi se lahko ukvarjajo v vseh klimatskih področjih. S smučarskimi skoki se sicer ukvarja relativno malo narodov, a so zelo atraktiven olimpijski šport, pridobivajo na ugledu in v njih se odlikujemo v mednarodnem merilu."

Za razumne odnose med SZS in Planico

V Planici je bil odprt nordijski smučarski center in marca letos gostil nepozabni finale svetovnega pokala v skokih. "Center je eden najmodernejših na svetu in bo omogočil nadaljnji razvoj športa, saj so tam med drugim tam skakalnice za vse starostne kategorije, imamo skakalnice v Kranju in na Ljubnem ter še marsikje, kar omogoča razvoj skokov na daljše časovno obdobje. V center je bilo investiranih okrog 50 milijonov evrov, njegova vrednost pa je mnogo višja. In vzdrževanje za mednarodno primerljivo raven je težka. Uravnoteženje, da se center finančno pokrije, je težko, in s tem pri nas nimamo dobrih izkušenj. Obenem bo treba med Smučarsko zvezo Slovenije in centrom Planica vzpostaviti razumne odnose, saj ni pričakovati, da bi nekdo iz športa pokril vse stroške ali pa to terja bistveno povečanje javnih sredstev za šport."

Planica je kandidirala za SP v nordijskem smučanju leta 2021 in bila v Cancunu tretjič neuspešna. "Cortina d'Ampezzo je pred več kot 50 leti gostila OI in se nato na vrsti kongresov potegovala za gostiteljico SP. Tokrat so se jim tekmeci umaknili, pri nordijskem SP pa se to ni primerilo. Upam, da se bo podobno, kot pri Cortini, v prihodnje zgodilo pri Planici in da bo dobila kandidaturo. Poljaki z Zakopanami so kandidirali štirikrat in na zadnjem glasovanju niso imeli niti enega glasu, pa so narod, ki veliko vlagajo v nordijsko smučanje. O prireditelju se odloča na tajnih volitvah, ki so nepredvidljive. Nam tokrat tudi ni šlo na roko, da je Planica kandidirala z dvema SP. Dolgo se ni zgodilo, da bi kandidaturo dobili s tako podporo, kot tokrat Oberstdorf, kar kaže na politično, gospodarsko in ostalo moč Nemčije. Gotovo je Nemčija izrazila svoj vpliv na drugih področjih. Nimajo težav pri financiranju, ki za take projekte v Nemčiji ni problem, dvakrat doslej so pripravili nordijsko SP, poleg tega pa ima samo okolica skoraj toliko namestitvenih možnosti, kot celotna Slovenija. Če bi se samo primerjali na osnovi tega, ne bi nikoli kandidirali, pogledati je treba stvari tudi z drugih zornih kotov in vztrajati. Gotovo je bila predstavitev Planice najboljša," je zaključil Kocijančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.