Slovenija
78 ogledov

Janez Zimmermann: Na sodišču bomo dokazali namensko povzročanje škode

Milojka Kolar Celarc S. H. H.
Kirurg Janez Zimmermann, ki naj bi, kot je poročala TV Slovenija, neustrezno operiral krčne žile, je v sporočilu za javnost zanikal navedbe o neustreznem in malomarnem delu. Napovedal je sodne postopke, s katerimi želi dokazati namensko povzročanje škode.




"Očitki, ki so bili podani, niti približno ne držijo,
" se začenja sporočilo za javnost, ki so ga poslali z odvetniške pisarne Stušek, ki zastopa zdravnika Janeza Zimmermanna. V pismu navajajo, da so objave v medijih glede načina oziroma izvedbe operacij, neresnične in nimajo podlage v dejstvih. V Odmevih TV Slovenija so minuli teden poročali o delu kirurga Janeza Zimmermanna, ki operacije krčnih žil izvaja v Trstu. Kot so navedli na TV Slovenija, naj bi zdravnik delal v neprimernih prostorih, k operacijam naj bi nagovarjal tudi zdrave ljudi, v številnih primerih naj bi njegovi pacienti pomoč zaradi zapletov poiskati na urgenci, mlad moški je ostal celo brez noge. Povzetek najdete tukaj.

Na podlagi medijskih objav je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Zimmermanna ovadila zaradi malomarnega zdravljenja. 

"Šlo je za namensko povzročanje škode"

"Očitki, da gre za zdravnika, ki je nevaren, mazač, ki svoje storitve ponuja zdravim ljudem, ravna pretkano, laže, ki je pogolten na denar, ki reže zdrave noge, ipd. so objektivno žaljive navedbe, v trditvenem delu pa celo navedbe, ki niso samo brez podlage v dejstvih, temveč pomenijo celo izvršitev znakov kaznivih dejanj zoper čast, ugled in dobro ime," pravijo v odvetniški pisarni, kjer so prepričani, da bodo glede objav na račun dr. Zimmermanna dokazali protipravnost v sodnih in drugih postopkih ter tudi namensko povzročanje škode s strani posameznih oseb ter njihovo individualno odgovornost.

Zimmermann: Zdravniki v Sloveniji, kakšni pa so vaši rezultati?

Kot v sporočilu navaja Zimmermann, so več kot tretjino njegovih pacientov že zdravili slovenski zdravniki, ki so jih operirali po drugih doktrinah. K njemu so prihajali tudi bolniki, ki jih v Sloveniji, ker je šlo za hujše primere (debelost, starost, ali obstoj golenje razjede), niso hoteli sprejeti. "Glede na to, da ima zdaj ZZZS dokumentirano, da je bilo od januarja 2015 do danes pri dr. Zimmermannu vsaj 460 pacientov operiranih, in da je od tega bil vnet samo en od desetih šivov pri eni pacientki, bi bilo potrebno vprašati slovenske zdravnike, če imajo tudi oni takšno povprečje uspeha svojega dela," pravi Zimmermann

Metoda pri kateri ni potrebna bolniška

Zimmermann, ki je bil vseskozi zasebnik brez koncesije in je sprva deloval v Luciji, od leta 2015 pa v Trstu, operira z metodo CHIVA, ki je slovenska stroka ne uporablja. "Gre za metodo, ki je svetovno priznana in v določenih zahodnih državah edina, ki je skladna z medicinsko doktrino. Gre za manj invazivno tehniko, kjer se pacientu ob lokalni anesteziji, na nogi naredi kratek rez in pod kožo obdela vensko žilo. Odvisno od tega, koliko razširjenih žil ima pacient, toliko rezov se naredi. Metoda je posebno primerna za poseg pri golenskih razjedah. Rezi so kratki, pri čemer po posegu pacient še isti dan hodi in gre domov, v večini primerov, pa sploh ni potreben niti bolniški stalež, ker ga ne potrebujejo," razlaga Zimmermann. 

Zbornica mu je izrekla opomin

Priznava, da je bil že leta 2006 Zimmermann "s strani konkurenčnega zdravnika prijavljen na Zdravniško zbornico Slovenije z očitki uporabe nepravilne metode". Sledil je strokovni nadzor, pri čemer mu je s Sklepom Razsodišča II. stopnje bil izrečen javni opomin.

"Izrecno poudarjamo, da dr. Zimmermannu že z odločitvijo iz leta 2007 ni bilo prepovedano opravljanje takšnih posegov z metodo CHIVa. Razsodišče II. stopnje Zdravniške zbornice Slovenije je že tedaj v januarju leta 2007 jasno zapisalo, da bi s prepovedjo tega nevarno zožila samostojnost in odgovornost zdravnika, taka zahteva bi lahko tudi zavirala razvoj stroke."

Očitki so se začeli, ko so ugotovili, koliko denarja gre v tujino

"Vsa zgodba je po naši oceni zgodba “konkurenčnega prava”, kjer se nekaj posameznikov poslužuje vseh sredstev za diskreditacijo in onemogočanje legitimnega dela. Žal vse pod praporom uradnih oseb na ministrstvu, ki brez vsakršne lastne kritike in preudarnosti pristopijo k podajanju sodb, ocen in vrednostnih oznak. Vprašanje je celo, ali določene poteze uradnih organov in oseb v Sloveniji oz. tovrstna diskvalifikacija ne pomeni celo ravnanja v nasprotju s pravom EU oz. načrtno in namensko kršitev Direktive 2011/24/EU o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu. Tovrstni očitki so se namreč začeli stopnjevati šele sedaj, ko je v polnosti (po vedenju naše stranke) zaživela uporaba Direktive 2011/24/EU in se je v podatkih ZZZS ugotovilo količina sredstev, ki gredo v tujino (kot v konkretnem  primeru - v Italijo oz. Trst)," so še zapisali v pismu.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • francek 20:04 31.maj 2016.

    To bo pa še zanimivo.