Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Janković bo moral na zatožno klop

Zoran Janković Žurnal24 main
Senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil ugovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtoženih.

Janković in ostali so se pritožili na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Senat sodišča je ugovor zavrnil kot neutemeljen, kar pomeni, da je obtožnica postala pravnomočna, obtoženi pa bodo morali sesti na zatožno klop.

Upa, da obtožnica ni "povezana z volilno kampanjo"

Janković, ki bo zaradi obtožnice glede domnevno spornih poslov iz časa, ko je vodil Mercator, moral sesti na zatožno klop, je za Radio Slovenija povedal, da upa, da bo čim prej dobil vabilo na sodišče.

Janković je še pojasnil, zakaj so denar za gradbeno dovoljenje za trgovski center v Nišu plačali še pred njegovo izdajo. "Pisalo je, da mora Mercator za gradbeno dovoljenje narediti projekt, ki stane približno milijon evrov. In ker Mercator tega projekta ni naredil in ker je bila vse ostala dokumentacija na občini Niš že urejena za pridobitev gradbenega dovoljenja, se je kolega Marinšek odločil in plačal še preostalih 80.000 evrov," je dejal Janković.

"Srčno bi upal, da bom že ta mesec dobil vabilo na sodišče, da bi bila sodba izdana pred koncem volilne kampanje," je še poudaril ljubljanski župan.

Očitajo zlorabo položaja

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je obtožnico zoper ljubljanskega župana vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je Janković vodil Mercator. Očitali naj bi mu zlorabo položaja, ljubljanski župan pa se bo moral zaradi domnevno spornih poslov zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Obtožnica naj bi bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center.

Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo tudi Marinška in Brodnjaka ter tudi ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja. Preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe.

Protipravno do 100.000 evrov

Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evro za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij.

Komentarjev 8
  • vladek 16:00 26.oktober 2014.

    Nikoli nebo sedel na zatožno klop,a še manj obsojen,ker ima podporo od udbovcev in mamilašev,pa še srbin je povrh

  • Mp1234 08:23 03.september 2014.

    Vsi komentatorji imajo popolnoma prav.Doast imam tega Zokija, naj pride za župana Slovenec.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:29 01.september 2014.

    Ma ja dej. Lih tak je k Janša. Oba se zgovarajta na volitve. A če se pa povprečn človk zgovarja na službo, družino in počitnce se mu pa smejijo. To z volitvam, ne to pa ne, to je pa sveto ...prikaži več al kaj? To pa zaustav vse dvome in naredi sojenje etično sporno?? Mislm dej kakšne boljše izgovore se spomn. Od nekoga k goljufa pa naprti svojim podložnikom podpis krivde bi pričakoval mal več inteligence pri izgovorih, ne pa plagiranja Janše. Plagiator en.