Slovenija
13 ogledov

Janković: Do vsakega evra po zakoniti poti

Zoran Janković Špela Mohorič
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković v celoti zavrača očitke protikorupcijske komisije, da je njegovo premoženje "izrazito obremenjeno s korupcijskimi tveganji".

V življenju ni pridobil niti evra premoženja na nezakonit način, je zagotovil v pismu članom in podpornikom stranke pred sobotnim kongresom PS.Navedba Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da ni posredoval vseh pojasnil, ga je razočarala. Komisijo bo prosil, da svojo "pavšalno" obtožbo opredeli natančno. Sam trdi, da ni primerov, ki bi ostali nepojasnjeni. Znova pa je pripravljen pojasniti vse, kar naj bi bilo po mnenju komisije premalo pojasnjeno.

Poudarja, da je vse svoje premoženje ustvaril in pridobil na zakonit in pregleden način. Zato ne more sprejeti očitkov o t.i. načrtnem "sistemskem izmikanju poročanju o svojem premoženjskem stanju", je zapisal. "Še več, sam sem svoje premoženje razkrival tako ustreznim organom kot brez zadržkov tudi medijem, ki so to želeli in posredovali javnosti," je dodal.

"Mirne vesti in odločno trdim, da v življenju nisem pridobil niti evra svojega premoženja na nezakonit način. Proračuna Mestne občine Ljubljana nisem oškodoval. Tudi za evro ne," je zapisal.

Opozarja, da je vir njegovega premoženja znan. "To priznava tudi KPK. Vse transakcije so razvidne iz mojega tekočega računa, so pregledne in sledljive. Ničesar nisem skrival, vse moje denarno poslovanje je zmeraj teklo čez tekoči račun," je poudaril.

Opozarja, da mu KPK v svojem poročilu ne očita korupcije, temveč "izrazito sistemsko korupcijsko tveganje", to pa odločno zavrača. Ker pritožba na vsebino poročila ni možna, pa se sprašuje, kako se sploh lahko brani.

Če bi odstopil, bi po njegovih besedah večina razumela, da je kriv. "To pa nisem. Nisem kriv. Nisem si nezakonito prisvojil niti enega evra, nisem oškodoval mestnega proračuna in javnih sredstev," je zatrdil. "Ker nisem ničesar ukradel in nisem koruptiven, si bom odločno prizadeval, da bom opral svoje ime in ugled, vse dokler bom imel možnost," je zapisal.

Protikorupcijska komisija je pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovila, da je Janković kršil protikorupcijsko zakonodajo. Kot ugotavlja komisija, Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja.

Komentarjev 5
  • pilotko 23:14 15.januar 2013.

    Seveda vsi dobro vemo kakšne donosne biznise za Mercator so se šli s sinovi in ožjo klapo ala Dakička in Černe s posredništvom za robo preko Electe in KLM. Uradno so ravbali Mercator s preprodajo robe iz Srbij, "legalna ...prikaži več in moralna"mafijska posla.Drugače kot preko zelenjavarskega računa pač ni šo, le zgodba je bila zaradi Bavčarja in Šrota bolj kratkega trajanja, drugače bi danes bil cel Mercator že njihov, saj papir vse prenese.

  • erikkk 17:30 11.januar 2013.

    Treba je dokazat da je bilo pošteno zasluženo ...ne pa samo mlatit prazno slamo ...zame je tak odgovor ter ustni zagovor sprenevedanje in laganje množice

  • erikkk 17:30 11.januar 2013.

    Treba je dokazat da je bilo pošteno zasluženo ...ne pa samo mlatit prazno slamo ...zame je tak odgovor ter ustni zagovor sprenevedanje in laganje množice