Slovenija
33 ogledov

Janković: Spore rešujte hitro

Zapornice Saša Despot
Pritisk? Predsednika obeh sodišč županovega pisma ne ocenjujeta kot pritisk na delo sodišča.

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je pisal predsednikoma okrajnega in okrožnega sodišča v Ljubljani, naj se sodni spori glede “neupravičeno pridobljene lastninske pravice na mestnih zemljiščih in zemljiščih v lasti občanov” na območju BS3, v Zgornji Šiški in Dravljah rešujejo “kar se da hitro”. Gre za primere, kot je bil zadnji novembra na Gotski ulici, ko so stanovalcem onemogočili parkiranje s postavitvijo zapornic; to je nato okrajno sodišče podjetjema Tristan devetnajst in Giposs prepovedalo.

Izkoriščajo dolge postopke

Janković je v pismu zapisal, da MOL toži Giposs gradbena podjetja Ljubljana, Giposs inženiring, Video Art in Bojana Gjura, vendar da ti postopki zaradi zapletenosti po več letih še niso končani, čeprav je o nekaterih že dvakrat odločalo vrhovno sodišče: “Tožene stranke so začele dolgotrajnost postopkov izkoriščati tako, da nepremičnine, ki sicer niso njihove, so pa formalno v njihovi lasti, dajejo v najem ali za služnostno pravico na teh nepremičninah zahtevajo visoke odškodnine.” V te postopke je po njegovih ocenah vključenih 30 tisoč občanov.

Ne pritisk, ampak prošnja

Na obeh sodiščih so pojasnili, da pogosto dobijo pisma strank. Te sodišča zaprošajo za čim hitrejšo ali celo prednostno obravnavo zadev, je povedal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan in poudaril, da o tem odločajo sodniki sami, če zadeve niso prednostne že po zakonu. Tako on kot predsednica okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk sta dodala, da Jankovićevega pisma ne ocenjujeta kot pritisk na sodno vejo oblasti, ampak je to po mnenju Panjana zaprosilo za čim hitrejšo obravnavo.

Komentarjev 11
  • Trsten 11:04 30.december 2012.

    Ko si že tolko brihten pa še za Zokija urgiraj na sodišču.

  • Trsten 11:02 30.december 2012.

    Ko bo pospešil proceduro sojenja napram sebi bo lahko računal, da ga bo upošteval še kakšen ljubljančan več razen trenirkarjev in ritoliznikov.

  • MeršolLingvist 10:26 30.december 2012.

    Kar se pa tiče naših sodišč pa itak katastrofa. Eno samo odlašanje z odločitvami.