Slovenija
44 ogledov

Janković: V Sloveniji ni korupcije

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ljubljanski župan Zoran Janković za hrvaški časopis ocenjuje, da v Sloveniji ni korupcije. Med drugim je spregovoril o zmagi na volitvah, Janši, sporu sina z novinarjem in odnosu Pahorja in Kosorjeve.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v intervjuju za Večernji list povedal, da je prepričljivo zmago na lokalnih volitvah pričakoval. Ljubljančani ga imajo po njegovem radi predvsem zaradi dosedanjega dela. Njegovo prepričanje je, še iz časov, ko je bil prvi mož Mercatorja, da ljudi ne moreš imeti za bedake, saj vedo, kaj je dobro in kaj ne. "Mislim, da je ljubljanska mestna uprava najboljša v državi in tudi širše," še pravi.

Na dolgi rok se ne moreš pretvarjati, je župan odgovoril na vprašanje, kako mu uspe ostati "normalen" in brez arogance.

Med uspešnim politikom in gospodarstvenikom pa ne vidi nobene razlike. "Tisti, ki želi biti dober v gospodarstvu, mora imeti visoka moralna načela. A če nekdo, ki konča šolo za menedžerja, v sebi nima čustvenega elementa, nima možnosti," je prepričan župan.

Na vprašanje, ali gre za nov trend, da imajo na volitvah dobre uspehe bogati kandidati, župan odgovarja, da "ko človek razčisti sam s seboj, kaj potrebuje v življenju, ga nihče ne more kupiti. Nimam jahte, ne igram golfa, vsako leto pa grem za en teden v Dubrovnik."

V Sloveniji sploh ni korupcije
Če je indeks korupcije na Hrvaškem deset, Janković ocenjuje, da je stopnja korupcije v Sloveniji dva ali tri. "Ne vem, ali je v Sloveniji sploh kaj korupcije. Resno. Imam 57 let, bil sem v podjetju, ki je bil največji kupec v celi regiji, v osmih letih pa sem zamenjal le enega direktorja, za katerega so mi rekli, da prejema podkupnino," je bil njegov odgovor.

Novi prvi mož protikorupcijske komisije Goran Klemenčič ocenjuje, da je v Sloveniji realen problem politična korupcija. Preberite na tej povezavi.

Število korupcijskih afer ga tako ni presenetilo, saj je prišel čas, da se plačajo računi, je povedal. S Hrvaško veliko sodeluje, nihče pa "od nas ni zahteval, da nekaj damo."

Zgodba Financ se bo vlekla še štiri leta
V intervjuju je spregovoril tudi o grožnjah sina novinarju Financ. Župan pravi, da sin in novinar nista v sporu, sam pa se je javno opravičil in povedal, da je proti vsakršni nestrpnosti. "Nek očividec mi je poslal elektronsko pošto, v kateri pravi, da novinar laže. Ko sem tisti večer videl sina in tega novinarja Financ, sem vedel, da ne bo dobro. Sina sem pozval, naj gre v prostore, novinarju pa povedal, da ni povabljen na našo zabavo. To je zgodba, ki se bo spet vlekla štiri leta, vem pa, da so Finance v zadnjem letu delale konstrukcije o meni in to bom dokazal na sodišču," je povedal.

Janša naredil največjo škodo gospodarstvu
Spregovoril je tudi o odnosu do prvaka SDS, Janeza Janše. Pravi, da nimata nobenega odnosa in ga tudi nikoli ne bosta imela. Obenem je prepričan, da je Janša naredil največjo škodo slovenskemu gospodarstvu, v štirih letih je uničil vse direktorje. Za vsako ceno je menjal starega direktorja, da bi postavil svojega, direktorji pa nastajajo leta in leta, še pravi Janković.

Pahor in Kosorjeva sta fenomen
Janković ocenjuje, da je odnos slovenskega in hrvaške premierke, Boruta Pahorja in Jadranke Kosor, fenomen. Brez osebnega pristopa po mnenju župana ne gre, enostavno se razumeta. "Ne glede, kaj pravijo drugi, sta onadva naredila tisto, kar v zadnjih petnajstih letih ni nihče naredil."

"Ko je bil referendum o meji s Hrvaško, sem ga podprl, in to javno. Če ne bi bilo glasov iz Ljubljane, bi sporazum padel. Ko so me vprašali, ali to delam zaradi slovenske vlade, sem rekel, da se motijo, ker sem to naredil zaradi sosedov. S sosedi ne morete živeti v nenehnem sporu," je še dejal Janković.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.