Slovenija
16 ogledov

Jankovićevi bodo morali plačati še 8.000 evrov

ljubljana 02.10.13, Zoran Jankovic, redna novinarska konferenca mestne obcine Lj Anže Petkovšek
Sodišče je že drugič razsodilo, da je pogodba med Mestno občino Ljubljana in Tritonisom nedopustna in jo zato razveljavilo. Navajajo, da občina zemljišč ne bi smela prodati.

Višje sodišče je zavrnilo pritožbo občine v zadevi Tritonis in tako potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da občina zemljišč ne bi smela prodati. V pravnomočni sodbi tako višje sodišče ugotavlja, da je bil predmet prodaje nemogoč in nedopusten, zato se pogodba razveljavi. Občina pa mora v 15 dneh plačati tudi sodne stroške ministrstvu za obrambo, ki je občino in Tritonis tožilo, v višini nekaj manj kot 8.000 evrov.

Spomnimo, podjetje Tritonis je 4. marca 2009 od Mestne občine Ljubljana za milijon evrov kupilo 1.600 kvadratnih metrov veliko parkirišče, na katerem je želelo graditi. Kasneje se je izkazalo, da gre za funkcionalno zemljišče okoliških stavb in da je lastnik dela zemljišč ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ.

Niso imeli pravice prodajati

Sodišče je utemeljitvam tožnikov potrdilo in določilo, da  se "funkcionalno zemljišče vedno lahko prenaša le skupaj s stavbo in ni bilo v samostojnem pravnem prometu“. Iz pogodbe namreč ne izhaja, da naj bi bili sporni nepremičnini dejansko premet te pogodbe, še najmanj pa je jasno, na kakšen način naj bi z nepremičninami lahko razpolagala občina, ki ni bil njihov lastnik in torej ni imel te pravice.

Proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pa je napovedana tudi v preiskavi zaradi suma goljufije, saj naj bi Tritonisu prikril dejstvo, da gre za funkcionalno zemljišče. Janković trdi, da je bila prodaja zakonita in je potekala na javni dražbi in da so imeli na občini več sto primerov takšnih prodaj.

Jankovićev odziv odziv si lahko preberite na tej povezavi.

Še bo hodil po sodiščih ...

Včeraj je postalo tudi jasno, da bo Janković moral sesti na zatožno klop zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005. Senat sodišča je njegov ugovor na obtožnico zavrnil kot neutemeljen, kar pomeni, da je obtožnica postala pravnomočna. Očitajo mu sum zlorabe položaja, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center.

Po navedbah POP TV pa naj bi Jankovića doletela ovadba Nacionalnega preiskovalnega urada   zaradi 9,4 milijona evrov evropskih sredstev, ki jih je občina leta 2010 dobila za izgradnjio Športnega parka Stožice.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 15:55 02.september 2014.

    Arbajter , kaj ti je bil Maks. Ne sekiraj se za našga župana , glej svojega.

  • Žurnalček 15:54 02.september 2014.

    Če je neka nepremičnina napisana na moje ime in imam za njo lastniški list - ime občine - se javno sprašujem ali jo lahko prodam jaz ali ne smem in ali bo šele sodišče določilo , kdo jo lahko proda ...prikaži več in komu ali čigava je !Zemljišče je bilo knjiženo na MOL in MOL je z njo lahko delal kar je hotel !!!Sodišče direktno spodkopava ZEMLJIŠKO KNJIGO in vse LASTNINSKE PRAVICE tako Državnih KAKOR TUDI OSEBNOSTNIH PRAVIC !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:33 02.september 2014.

    "da so imeli na občini več sto primerov takšnih prodaj."Beeed pa a si ti normaln človk? Tok enih prodaj zemljšč k sploh niso od občine? Banana republika na višku.