Slovenija
21 ogledov

"Janša bo odšel. Le ve še ne."

Gregor Virant Saša Despot
Najslabša od treh možnosti, ki jih vidi predsednik DZ v odstopu Gregor Virant, je ta, da manjšinska vlada nadaljuje z agonijo. Boljša rešitev so predčasne volitve s takojšnjim oblikovanjem nove vlade oz. konstruktivna nezaupnica in nato oblikovanje vlade v sedanji strukturi parlamenta.

Predsednik DZ Gregor Virant je v pogovoru za sobotno prilogo Večera dejal, da
je prepričan, da bi bile v sedanji pat poziciji vlade "najbolj čista in najbolj poštena rešitev predčasne volitve". Od zadnjih parlamentarnih volitev so se okoliščine po njegovem mnenju tako spremenile, predvsem zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da bi ljudje morali imeti pravico na novo razdeliti politične karte. Pot do volitev je lahko hitra, če bi predsednik vlade vložil zaupnico, je poudaril.

A ker je ne bo vložil oziroma, "če bo ravnal tako iracionalno", bodo morali vsi ostali potegniti potezo, kar po Virantu pomeni nezaupnico vladi ali pa spremembo zakona o vladi. "Volitve bi bile priložnost za prečiščenje politike in za to, da v Sloveniji vzpostavimo politiko čistih rok," je menil.

Virant: Na potezi je predsednik vlade

Prvak DL sicer meni, da je v tem trenutku na potezi predsednik vlade. "V normalni situaciji bi premier, ki vidi, da mu trije koalicijski partnerji zapuščajo koalicijo in da bo ostal s petimi od 11 ministrov, končal agonijo tako, da bi šel v parlament po zaupnico," pravi in dodaja, da se premier boji predčasnih volitev.

Po Virantovi oceni bi bilo najbolje, če bi bile volitve marca, in "z razumnimi Janševimi potezami bi to lahko dosegli, ampak ne računa več na njih". Na vprašanje, kaj če volitve ne bodo noben nov veter, Virant odgovarja, da "o pesimističnih scenarijih" ne razmišlja. Prepričan je, da bo Janša odšel, samo da se tega očitno, kot pravi, še ne zaveda.

"Volivci so upravičeno jezni"

"Ljudem je treba dati možnost, da tisto, kar izražajo na ulicah in trgih, povedo na volitvah. To je daleč najbolj demokratično. V tem času lahko nastane tudi nova politična ponudba, nova politična stranka, to je legitimno in mislim, da jo ljudje pričakujejo," je poudaril predsednik.

"Dokler ne bo popolnoma samoumevno, da mora tisti, pri katerem so odkrite hude nepravilnosti, odstopiti, bodo ljudje upravičeno nezadovoljni," je dejal in spomnil, da v DZ sedijo ljudje, ki so pravnomočno obtoženi poslovnih goljufij, ponarejavalci spričeval in diplom. Na čelu vlade pa imamo človeka, pri katerem je KPK ugotovila težke nepravilnosti glede premoženjskega stanja. Volivci so upravičeno jezni, sklene Virant.

Komentarjev 26
  • privat 08:45 09.februar 2013.

    rešitev ni samo da odide JJ...kaj pa nedelo občinarjev,skorupiranost ŽUPANOV.....Nobene večje spremembe NE BO!!

  • klincek 07:58 27.januar 2013.

    kaj misli virant s prečistiti,da bo on glavni idiot ,strinjam se da je treba prečistiti politiko ampak to velja za vse posebno za viranta. verjetno premoremo še pametne ljudi,da zamenjajo vse,ki sedaj grejejo stolčke

  • Tupamaros 07:51 27.januar 2013.

    Okod temu hinavcu in demagogu pravica siliti nekoga k odstopu? Edina pravica, ki jo ima je, da s podpisi 10 poslancev doseže konstruktivno nezaupnico. Spregledano, Jajc nima. Ima pa gofljo. in v njej ragljo.