Slovenija
23 ogledov

"Janša in Janković morata odstopiti"

Virant je prepričan, da bodo imele ugotovitve politične konsekvence, LDS pričakuje pojasnila, Janša pa zagotavlja, da je premoženje v skladu z njegovimi dohodki v zadnjih 30 letih.
Predsednik republike Borut Pahor je zaskrbljen zaradi izledkov Komisije za preprečevanje korupcije glede Jankovićevega in Janševega poročanja o premoženjskem stanju, saj "poglabljajo nezaupanje ljudi v politiko prav v trenutku, ko danes v Bruslju najvišjim predstavnikom EU pojasnjuje napredek Slovenije v spopadu s krizo".


Borut Pahor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"V tem prvem odzivu na izsledke komisije pa jo odločno podpira v nameri, da v najkrajšem času pripravi zakonodajno pobudo za celovito ureditev sistema nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, ki bi okrepil obseg in učinkovitost nadzora in določil sorazmerne in učinkovite sankcije," so sporočili iz predsednikovega urada.

Gregor Virant | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Virant: Ugotovitve terjajo odstop

Ugotovitve glede Janše in Jankovića so tako obremenjujoče, da terjajo njun odstop z javnih funkcij, meni predsednik DZ Gregor Virant. Po njegovem je nesprejemljivo, da ne spoštujeta zakona o poročanju o premoženju in da komisiji nista znala pojasniti izvora premoženja.

Dobro pa je, pravi predsednik DZ in prvak DL Virant, da se je komisija za preprečevanje korupcije lotila preverjanja premoženjskega stanja najvišjih politikov v državi ter da je pri petih predsednikih strank vse v redu.

Po Virantovih besedah bodo ugotovitve gotovo imele neke politične konsekvence, a sta sedaj na potezi Janša in Janković. "Drugi se bomo odločali po njuni odločitvi," je dejal Virant.

Katarina Kresal. (Foto: Dejan Mijović) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
LDS: 2,4 milijona in 210 tisoč evrov terjajo pojasnila

V LDS pričakujejo, da bosta Janša in Janković v čim krajšem času ustrezno pojasnila denarne in premoženjske transakcije ter izvor premoženja, ki sta ga zamolčala.

"V nasprotnem primeru pa pričakujemo, da bosta oba potegnila ustrezne poteze, ki bi jih v takšnem položaju moral povleči vsak odgovoren politik. Pri tem želimo spomniti, da je nekdanja predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve zaradi načelnega mnenja KPK pri najemu stavbe NPU odstopila zaradi objektivnih razlogov," so še zapisali na svoji spletni strani.

Igor Lukšič | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič
SD: "Morala bi storiti, kar večina pričakuje"

Na ugotovitve komisije se je odzval tudi predsednik SD, Igor Lukšič, ki pravi, da je za  Slovenijo zelo slabo, da imamo v vrhu politike dva človeka, ki ignorirata prakso, ki jo hočemo v državi uvesti, tj. da imajo politiki transparentne finance, da znajo pojasniti, od kje jim prilivi, in v kolikor tega ne znajo, da zapustijo položaje.

Upa, "da je to tista kaplja čez rob, ki bo končno pomenila uvajanje nove prakse v slovensko politiko". Na konkretno vprašanje, ali bi Janša in Janković morala odstopiti, pa odgovarja, da bi bilo prav, "da krepko premislita zadevo in nato naredita to, kar večina pričakuje".

Vendar pa o možnostih, ki bi sledile morebitnemu odstopu - ali bi se sam zavzel za tehnično vlado ali za predčasne volitve - še ne želi govoriti. Najprej morata onadva narediti ustrezno potezo, šele potem bo čas za premislek o tem, kako naprej, pravi.

Dodaja, da "nima smisla prehitevati, ker izkušnje žal kažejo, da se ljudje v takih situacijah zaenkrat v Sloveniji praviloma niso odločali za to, kar bi morali narediti".

Kar pa je za Slovenijo pomembno, je po njegovih besedah to, da dobi neko vlado, ki bo kredibilna. Lukšič opozarja, da ima vlada 18-odstotno podporo in da je to ključen problem. Problematizira tudi, da se vlada z 18-odstotno podporo loti prodaje slovenskega premoženja. "Enostavno vemo, da to ne bo speljano kredibilno, ne more biti," ugotavlja.

"Če te posle vodijo ljudje, ki ne znajo pojasniti, kako jim je prišlo 200.000 na račun, kako bodo znali pojasniti, kam bodo izginile te silne milijarde. Za 12 milijard gre," je še menil prvak SD.

Desus: O odstopu morata presoditi sama

Janša in Janković morata o odstopu presoditi sama, je poudaril vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

Po njegovem mnenju bi morala Janša in Janković ravnati kot vsi ostali javni funkcionarji in premoženje prijaviti. Tega nista storila, prav tako so transakcije relativno visoke, je ocenil. Kot pravi, sam v vsem življenju ne bo zaslužil toliko, "kolikor so nekateri naredili transakcij v nekaj letih".

Na vprašanje, ali bi morala SDS v tem primeru ravnati enako, kot je ravnala v primeru Ultra in nekdanjega predsednika Zares Gregorja Golobiča, pa je Jurša odgovoril, da je to stvar SDS. Se pa strinja, da je Golobič nekatere zadeve zamolčal javnosti, protikorupcijski komisiji pa je premoženje prijavil. Zdaj gre pa za ravno nasprotno stvar, kar je "še večji greh", pravi Jurša.

Karl Erjavec | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Tudi po mnenju predsednika DeSUS, Karla Erjavca, so očitki hudi. In če ugotovitve držijo, bi morala oba odstopiti, pravi Erjavec, ki je prepričan, da bi moral vsak funkcionar znati pojasniti, od kod mu premoženje.

Najprej je treba po Erjavčevih besedah ugotoviti, kaj je z očitki Janši, če držijo, pa bo treba razmisliti, kako naprej. Zlasti predsednik vlade bi moral povedati, kako vidi svojo vlogo v prihodnje, je prepričan Erjavec. Enako odgovarja na vprašanje, ali je zanj bolj sprejemljiva tehnična vlada ali predčasne volitve. Če ugotovitve komisije držijo, je namreč več možnosti, pravi.

Lahko se sestavi enako vlado z drugim predsednikom, lahko se sestavi drugačno vlado, z drugimi strankami. Če ne bi bilo nobene rešitve, pa bi prišle v poštev tudi predčasne volitve, je pojasnil prvak DeSUS, ki pa želi pred vsem tem pojasnila Janše.

Radovan Žerjav resno razmišlja o državnem programu gradnje poligonov po celotni  | Avtor: IFP IFP
SLS: Politika se je znašala pred razpotjem

Tudi po mnenju Radovana Žerjava, predsednika SLS, so očitki hudi. "Če bi protikorupcijska komisija o meni sprejela takšne očitke, ne bi bil več minister za gospodarstvo in ne predsednik SLS," je Žerjav zatrdil pred vrhom koalicije.

"V SLS pometamo pred svojim pragom," je dejal. Kaj bosta storila Janša in Janković, pa bomo po njegovih besedah še videli. "Očitno se je politika znašla pred resnim razpotjem, kjer se bo morala znati prečistiti. Sicer tok dogodkov v državi ne bo šel v pravo smer," je prepričan Žerjav.

NSi: Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha

Da je treba ugotovitve spoštovati in upoštevati, pa je prepričana predsednica NSi, Ljudmila Novak, ki v isti sapi zatrjuje, da pa se ne gre z nobeno oceno prenagliti. "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha," je poudarila.

Protesti v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poročilo dokazuje, kar protestniki govorimo zadnje tri mesece

Oglasil se je tudi Protestni odbor Vseslovenske Ljudske Vstaje, ki je zapisal, da današnje poročilo protikurupcijske komisije dokazuje tisto, kar uporniki in protestniki govorijo zadnje tri mesece. "V Sloveniji imamo na oblasti skorumpirano politično oligarhijo. Ta oligarhija je eden glavnih razlogov, da je Slovenija tako globoko zabredla v krizo. Ta oligarhija ima na sebi sicer različne maske, vendar se za njo skriva isti obraz: obraz pohlepnega politika, ki se je pripravljen spajdašiti s kriminalci, zato da bi obdržal moč in bogastvo," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Zahtevajo, da Janša in Janković takoj odstopita iz vseh svojih političnih položajev. Če tega ne storita, pa morajo  po njihovem mnenju poslanci nemudoma začeti postopke za izglasovanje nezaupnice vladi. "Če do tega ne bo prišlo, imajo Slovenke in Slovenci samo še en izhod: s protesti, z demonstracijami, z uporom in z vsemi drugimi oblikami demokratičnega pritiska prisiliti to oblast, da se podredi narodu, ki bi ji ta politika morala služiti, namesto, da jo krade in goljufa," so prepričani.

Komentarjev 22
  • Pepe1 17:15 10.januar 2013.

    Nekateri komentatorji so z Janšo zaposleni,ker mu vse verjamejo,a je navečji lažnivec in pokvarjenec v sloveniji. Glede novakove in erjavca pa morate vedeti,da sta tedva lovca na ministarstva.Novakova je pripravljena vse narediti,kar pravi janša samo da lahko potuje na naše ...prikaži veče stroške.Še je čas da se parazita novakova in erjavec pridružita janši pri odhodu iz politike.Potezo mora potegniti precednik republike in raspustiti parlament, mi pa moramo pri novih volitvah gledat kaj volimo,da nebodo razni jerovški pukšiči in še mnogo golazni.premislite in se pametno odločimo,da bomo spet pošteni v svetu.PEPE

  • krtmen1 11:27 09.januar 2013.

    sorry, razumem, zoki ti ga vturi odzadaj brez razlage

  • prosti.strelec 08:15 09.januar 2013.

    Tale juhca bo pa vroča, prav bi bilo da se fino opečeta, obenem pa še malo polijeta po svojih potpornikih, da se jih nudelni primejo in zapečejo. Proti korupcijska komisija je povedala svoje prebrali smo njihove ugotovitve, sedaj zganjat sprenevedanje ...prikaži več je pokvarjeno in sprevrženo dejanje,še hujše pa je sedaj potperat ta dva liderja.