Slovenija
17 ogledov

Janša in predsedniki o spremembah ustave

Sestanek parlamentarnih strank.
1/9
Saša Despot
Premier Janez Janša se je sestal s predsedniki parlamentarnih strank. Govorili so o ustavnih spremembah referendumske ureditve in fiskalnega pravila, a dogovora niso dosegli.

"Danes se je izkazalo, da v tem trenutku dvotretjinske večine za te spremembe ni, vsaj ne v času, ki bil realen in za Slovenijo potreben," je po sestanku ocenil premier Janez Janša.

Na zadnjem sestanku so sicer dosegli široko soglasje o pogojih za spremembe referendumske ureditve in izvzetje fiskalne zakonodaje, a je nato predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković predlagal, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015. "Takrat bo Slovenija ali že iz krize na hitri poti okrevanja ali pa tam, kjer je danes Grčija. Bolj pošteno bi bilo, da bi rekli, da niso za. To je zelo neresen predlog parlamentarne stranke," je bil oster Janša.

Pojasnil je še, da sta predstavnika Pozitivne Slovenije sestanek danes predčasno zapustila, kar je sicer Janković napovedal že pred sestankom.

Proti tudi Nova Slovenija

Po besedah Janše imajo za to ustavno spremembo, ki je zaradi nestrinjanja s 35-odstotnim kvorumom za veljavnost referenduma sicer ne podpira NSi, podporo 58 poslancev. Dogovorili pa so se, da te stranke, ki spremembo referendumske ureditve podpirajo, vseeno začnejo postopek. NSi bo po Janševih besedah o tem še enkrat razpravljala na organih stranke. "Če bodo spremembo podprli, bi se odprla možnost, da do spremembe pridemo v realnem času," je še ocenil premier.

Kolegij koalicijski strank v luči petkove proslave

Po srečanju predsednikov strank, zdaj poteka še kolegij predsednikov koalicijskih strank, na katerem po napovedih razpravljalo o petkovi državni proslavi. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pred srečanjem napovedal, da pričakuje iskren pogovor. "V tej koaliciji smo zato, da bi reševali težave, ki so velike, ne pa, da bi se izčrpavali na ideoloških bojih," je dejal.

"Če bi bile proslave naš edini problem, bi bili lahko že vsi na počitnicah," pa je pred sestankom dejal Janša. Pravi, da se v Sloveniji lahko trajno združujemo v prizadevanju za večjo blaginjo in lepšo prihodnost samo okoli nespornih nacionalnih in državnih simbolov. "Razni ideološki simboli, ne glede na to, s katere strani prihajajo, pa Slovence lahko samo delijo in to ni dobro, posebno ne v resnih časih," ocenjuje predsednik vlade.

Komentarjev 13
  • dragec 12:51 27.junij 2012.

    Francek, pa ti si pravi glupi franček

  • allstarr111 16:20 26.junij 2012.

    Nisem reku da moraš met kravato, ampak če greš na sestanek kjer so vsi v oblekah in kravatah, boš brez kravate še nekak prošao, ampak v kratki srajci pa ne moreš it. Je pa nekaj res in nimaš kej narest, ...prikaži več zoki se od vedno rad dobiva po kafičih in temu primerno se je tudi napravil, nimaš kej, bk je bk pa kokr kol ga postaviš.Aja pa še tole o domobrančkih ipd. Jest nisem za nobenega, če bi bilo po moje, noben poslanec al pa stranka nebi bila v parlamentu ali oblasti več kot je potrebno da jih prebereš, ampak škoda ker jih malo tako misli kot jaz in volijo teleta, pol pa maom kar imamo. Noben od teh ki so danes tam si ne zasluži da zastopa naš narod. LP

  • vidralas 16:03 26.junij 2012.

    1111:Takšen osebek,kot si ti, je pa res redek primerek.Po mojem se tvoj IQ vrti tam okrog povprečne dnevne temperature.Primeren tip za Jankovićevo stranko,pa tudi dražgoški zombiji,bi te vzeli pod svoj patronat.