Slovenija
23 ogledov

Janša je prinesel pesimizem

Graf Žurnal24 main
Podatki. Od lani ne zapravljamo več.

Konec januarja bo minilo eno leto od izvolitve Janeza Janše za predsednika vlade; v začetku februarja je zaprisegla njegova vlada. Podatki kažejo, da sta le dva meseca zatem v državi zavladala očitni pesimizem in negotovost.

Slovenci so zategnili mošnjičke in se množično odpovedali večjim nakupom – lani spomladi se je tako med drugim močno (za kar 15 odstotnih točk) povečal delež tistih, ki v prihodnjih 12 mesecih niso načrtovali nobenega večjega nakupa. Hkrati je izjemne padce doživela potrošnja gospodinjstev.

Previdnost in varčevanje

Vsak tretji Slovenec v kratkem ne načrtuje večjega nakupa. “Na zmanjševanje potrošnje v času krize je poleg zmanjševanja razpoložljivega dohodka vplival tudi previdnostni motiv, kar pomeni večjo nagnjenost k varčevanju. Gospodinjstva predvsem nakupujejo manj trajnih dobrin, kot so pohištvo, gospodinjske naprave in novi avtomobili. Poleg tega se zmanjšuje prihodek v trgovinah z živili, predvsem v hipermarketih, kar kaže tudi na spreminjanje nakupovalnih navad,” razmere povzemajo na uradu za makroekonomske analize in razvoj.

Ljudje se tako bolj odločajo za cenejše, diskontne trgovine, namesto za dražje blagovne znamke se odločajo za trgovske znamke, nakupujejo v več trgovinah ter so bolj pozorni na akcije in promocije.

Večina plač pod tisoč evri

Sicer pa je na podlagi razpoložljivih statističnih podatkov mogoče izračunati, da 65 odstotkov ljudi pri nas na mesec zasluži do tisoč evrov neto, 30 odstotkov jih po našem izračunu prejme od 1.044 do 1.963 evrov, pet odstotkov pa več kot 1.963 evrov na mesec.

Komentarjev 30
  • Scott 17:04 21.januar 2013.

    Potem bo po tvojem Pahor spizdil na luno,saj ima privarčevanih 370000€,s tem,da mu po njegovih besedah ne zadostuje 3000€ na mesec.?

  • Scott 16:59 21.januar 2013.

    Gospod Janez Janša ni bil predsednik vlade niti 5 let,vprašajte tiste nesposobneže,ki so vladali 17 let!

  • wester62 17:38 20.januar 2013.

    to je poguba za gospodarstvo in to ve vsak bebec, le veliki diktator janša ne.